Caldura excesiva incepe sa schimbe obiceiurile de viata ale romanilor. Tot mai multi oameni stau ziua "la cutie" si ies noaptea pe strazi sau in parcuri, tendinta surprinsa de EVZ si prin imagini sugestive.
Se fura ca-n Dallas.” Expresia folosita la inceputul anilor ‘90 nu se referea la brevetarea metodelor lui JR, din serialul cu acelasi nume, ci definea intervalul orar in care strazile pustii, parasite de romanii hamesiti de o doza de „americanism”, deveneau o prada perfecta pentru hotii de toate tipurile. Cine a umblat ieri prin Bucuresti, in miezul celei mai calduroase zile a anului de pana acum, s-ar fi putut inchipui proiectat in anii de dupa Revolutie.
Strazi, parcuri, sosele, in mod normal arhipline, zaceau abatute sub valul de caldura intensa. Adapostiti la umbra, prin magazine sau la ferestre, oamenii priveau „spectacolul” cu mina unor animale batrane, ce si-au petrecut intreaga viata la o Gradina Zoologica de cartier. Temerarii ce au decis sa iasa in strada pareau, la intoarcere, niste betivi profesionisti, dupa o noapte „vesela”.
„Domnul politist e la capatul rabdarilor” „In tara e cod rosu, dar nu si la noi. Nu stiu de ce, probabil s-au gandit ca in masini e racoare si bine, ca la mama acasa.” Domnul politist examinator e relativ acru, la acest moment. S-a sculat cu noaptea-n cap, a luat parte la examenul auto unde a corectat cateva sute de chestionare si l-au mai enervat si fetele alea doua care „s-au imbracat ca de disco, cu chilotii p’afara”.
Acreala completa l-a apucat insa mai spre sfarsit, in speta, in momentul in care a iesit in strada, pentru a nota elevii participanti la proba practica pentru examenul auto.
„Mi-e cald si nu sunt vesel. Vreau sa spuneti cu totii: „Domnul politist e la capatul rabdarilor”. Nu vreau sa va vad ca mergeti cu 20 la ora sau ca stati cinci ore sa va aranjati oglinzile. Nu vreau sa adorm pe strada”. Instructiunile fiind transmise, coloana de masini se pune in miscare. O intersectie, prima la stanga si stop. Domnul politist coboara spre un magazin, iese dupa cateva minute cu o sticla de apa minerala, se asaza la umbra si se apuca sa fumeze tacticos o tigara.
Costica, Marian si „apa aia rece” Costica vrea apa rece. Tocmai s-a intors de la Billa, unde l-a trimis nevasta-sa sa le devalizeze stocurile de apa, speriata de un reportaj de la stiri. Costica s-a intors acasa incarcat ca un magar si deloc vesel.
Dupa ce a lasat deoparte cele opt bidoane de apa minerala (ce se apropiau de fierbere dupa drumul inapoi), s-a gandit ca nu ar fi rau sa si bea niste lichide reci. Drept pentru care a coborat la magazinul prietenului Marian, intrerupandu-l pe acesta dintr-o cearta cu vanzatoarea.
Motivul: a uitat sa bage apa la rece. „Ia, ma, Mariane, ai si tu niste apa rece? Ca-mi fierbe marul lui Adam...”, deschide discutia Costica. „N-am, ce, am pus la rece?”, grohaie amicul in directia fetei de dupa tejghea.
Marian baga adanc mana in frigider, unde da peste ultima sticla de apa la jumate’ rece. Da sa i-o paseze clientului, cand usa magazinului se deschide, iar din spatele unei uniforme se aude: „Vreau si eu niste apa rece. Si repede, ca am examen auto si ma asteapta lumea in strada”. Marian se uita descumpanit, Costica, cu jind la sticla cu apa, iar politistul...
ALESII
Cum si-au petrecut politicienii codul rosu
Politicienii nu s-au incumetat sa simta pe pielea lor ce inseamna codul rosu. Unii s-au aflat in Bucuresti, dar au evitat temperaturile extreme preferand aerul conditionat al birourilor, altii au fentat canicula plecand departe de zonele in care s-a decretat cod rosu.
Lupta cu caldura, de la Neptun in Alaska
Printre „curajosi” s-au numarat premierul Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si primarul general, Adriean Videanu, in vreme ce presedintele Traian Basescu s-a aflat pe litoral petre-candu-si ziua in vila sa de protocol de la Neptun, unde intentioneaza sa-si stabileasca resedinta de vara.
Seful guvernului a stat ieri aproape toata ziua la birou, ferit de caldura insuportabila de-afara. El a venit la Palatul Victoria cu cateva zeci de minute bune inainte de ora 13.00, ora la care era programata reuniunea de lucru privind combaterea secetei. Potrivit programului oficial, ultima intrevedere de ieri a primului-ministru a avut loc la ora 16.00, cu reprezentantii Renault, si a tinut mai bine de-o ora.
Si primarul Adriean Videanu si-a petrecut ziua la lucru. Dupa ce, in urma cu doua zile, a aflat de la EVZ despre instituirea codului rosu, Videanu si-a intrerupt concediul la Geneva pentru a fi ieri in Bucuresti. Edilul-sef s-a interesat care sunt efectele caniculei si a sustinut chiar si o conferinta de presa. Si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, s-a ferit de caldura de-afara, refugiindu-se in munca, la biroul sau de la Senat.
Olteanu in Mexic, Mitrea in Alaska Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a schimbat cele peste 40 de grade anuntate pentru ziua de ieri cu cele aproximativ 19 grade din Mexic, unde se afla intr-o vizita oficiala. El va reveni in tara pe 29 iulie, dupa ce va vizita si Chile.
Nu este singurul insa care s-a „racorit” in afara Romaniei. Liderul PSD, Mircea Geoana, se afla in concediu la Washington, la 25 de grade Celsius, iar colegul sau de partid Miron Mitrea in Alaska. (Alexandra-Livia Dordea)
URMARI
Cel mai mare consum de energie electrica
Cod rosu si pentru sistemul energetic national. Una dintre „masurile speciale” luate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) din cauza temperaturilor ridicate este reducerea cu 20% a livrarilor de energie pe baza de contracte incheiate de Hidroelectrica, ca sa poata fi acoperit necesarul de energie pentru populatie.
Potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, o alta masura este suspendarea manevrelor de transport al energiei de catre Transelectrica, muncitorii doar supraveghind sistemul. Din cauza caldurii, pana la sfarsitul saptamanii, minerii din bazinul Olteniei nu mai extrag carbune in timpul zilei, intre orele 11.00 si 17.00.
Locuitorii si companiile din Bucuresti au consumat luni cea mai mare cantitate de energie electrica „din istoria moderna a Romaniei”, a declarat Varujan Vosganian, ieri, intr-o conferinta de presa. Bucurestenii au folosit luni 959 MWh, cu 50% peste media din aceasta perioada, de 700 MWh.
Pentru ieri, autoritatile prognozau ca va fi depasita limita psihologica de 1.000 MWh. Responsabile pentru consumul atat de mare sunt aparatele de racire utilizate „din plin”, lucrarile pe santiere la drumuri sau cladiri, precum si depasirea consumului obisnuit de catre consumatori, ne-a explicat Corneliu Stan, directorul Electrica. (Ana Batca)
ADMITERE
Examen cu ambulanta la poarta
Tinerii care au sustinut ieri examenele de admitere la Academia de Studii Economice au avut la dispozitie sali racoroase, apa si asistenta medicala permanenta. Adrian este sigur ca va intra la Management, dar nu crede ca va lua punctaj prea mare la testarea de ieri de la Cibernetica.
„Am avut patru grile acceptabile, trei grele si doua foarte grele”, spune baiatul care a venit din Campina. Mama lui este bucuroasa ca tanarul a iesit cu bine din examen, dupa mai bine de doua ore de scris, timp in care ea s-a refugiat in magazinele din Piata Romana pentru a rezista caniculei.
„La noi in sala i s-a facut rau unui baiat si i-au facut o injectie”, spune Andrei, despre cel mai greu examen. Liliana a venit din Slatina cu fata, care inca nu a iesit din cladire. Are apa la ea si abia mai rezista pe treptele Academiei de Studii Economice.
Nu sta decat de jumatate de ora, suficient cat sa-i treaca toate emotiile admiterii. Conducerea Academiei de Studii Economice a anuntat ca si astazi examenele vor fi decalate din cauza caniculei, de la 9.00, cele de dimineata, respectiv de la 18.00, cele de dupa-amiaza. (Eugenia Mihalcea)
COMPARATIE
Pasari de noapte
Reporterii EVZ au monitorizat, in timpul codului rosu, doua locuri traditional aglomerate din Bucuresti: o alee din Parcul Herastrau si o intersectie de pe bulevardul Magheru. In urma cu un an, cand se inregistrau temperaturi de 30-33 de grade Celsius, zonele respective erau extrem de populate. Pe de o parte, erau oamenii care, in masini, faceau traficul imposibil.
Pe de alta parte, erau cei iesiti in parc, sa se bucure de aerul curat. Ieri insa, temperaturile de peste 40 de grade Celsius i-au tinut pe bucuresteni in case de-a lungul zilei. Pe alocuri, Bucurestiul parea un oras parasit. Cu o noapte inainte insa, in zonele monitorizate de noi, era aglomerat ca in zilele bune. Bucurestenii, iar situatia e intalnita in mai toate orasele din tara, s-au adaptat la caldura excesiva si isi schimba, treptat, obiceiurile.
TRANSFORMARE
Craiova, un oras nocturn
Ziua, canicula de cod rosu i-a tinut pe craioveni in case. Seara, totul s-a schimbat. In jurul orei 20.00, aleile blocurilor au inceput sa se dezmorteasca. Bancile maronii de pe bulevardul Carol I s-au umplut, una cate una. „Ne asezaram la umbra, sa respiram. Mai stam cu vecinele”, spune o batrana.
Spre centrul orasului, strazile se racoresc cu apa din cisterne. Al.I. Cuza, principala strada din centrul vechi, e artera pietonala. Esplanada Teatrului National isi umple scarile cu tineri. Cochetul parc englezesc e de nerecunoscut. Parasit ziua, noaptea e plin. „Maine o sa fie moarte de om, spusera la televizor. Nici in ‘46 nu a fost asa”, vorbeau doua batranele. Desi trecuse de ora 21.00, copiii alergau de voie prin parc.
Inima orasului nocturn este, fara indoiala, Piata Mihai Viteazul. „Nu credeam ca o sa fie atat de multi oameni. Uita-te si tu cati s-au strans la fantana si e luni seara. Eu vin de doua seri aici. Stam pana pe la doispe noaptea, ascultam muzica, ne mai clatim privirea”, zice Alexandru, din mijlocul unei gasti vesele.
Cea mai impunatoare arteziana, cea muzicala, face show in fiecare noapte, de cand a fost reparata. Sute de craioveni se strang in jurul ei si umplu piata, pana dincolo de miezul noptii. A doua in ordinea popularitatii este fantana-tunel. Desi ora lor de culcare trecuse de mult, copiii dadeau ieri-noapte ture interminabile pe sub ea. (Gabriela Zanfir)
RECORD ABSOLUT
44,2 de grade C la Calafat
Maxima termica absoluta inregistrata in luna iulie a fost depasita ieri la Calafat (44,2 de gradeC) si Moldova Noua (44 de gradeC), conform datelor transmise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).
Pana ieri, cea mai ridicata temperatura a lunii iulie, de 43,5 de gradeC, fusese inregistrata la Giurgiu, pe 5 iulie 2000. Recordul absolut in Romania este de 44,5 de gradeC (Ion Sion, judetul Braila, 10 august 1951).
In afara de recordurile de la Calafat si Moldova Noua, codul rosu pentru canicula a adus temperaturi de 43 de gradeC, la statiile meteorologice din Turnu Magurele si Bailesti, si 42 de gradeC la Baile Herculane, Drobeta-Turnu-Severin, Bechet, Caracal, Rosiori de Vede, Alexandria si Zimnicea.
Pentru zilele care urmeaza, ANM a emis avertizare cod galben in toata tara, fenomenele vizate fiind intensificari ale vantului cu aspecte de vijelie, descarcari electrice si, izolat, ploi torentiale si grindina.
In judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Ilfov, vestul judetului Constanta, precum si in Municipiul Bucuresti, se extinde averizarea cod porto-caliu, iar temperaturile asteptate se vor incadra intre 38 si 40 de grade Celsius. (Andreea Ciuperca)
Cititi si "Portretul-robot al caniculei".