O supernova uriaşă ar putea genera o explozie de raze gamma care ar putea distruge viaţa pe Terra.
Cu toate acestea, cercetătorii americani, citaţi de Daily Mail, spun că fenomenul este puţin probabil.
Sistemul stelar Eta Carinae conţine una dintre cele mai mari şi mai strălucitoare stele din galaxia noastră şi are o masă de 90 de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Cu toate acestea, dacă va exploda, sistemul stelar ar putea aduce, prin razele gamma, sfârşitul tuturor formelor de viaţă de pe Terra. Există, însă, şi o veste bună: cercetătorii spun că este „puţin probabil” ca acest lucru să se întâmple, însă nu pot exclude ipoteza în totalitate.
„Concret, Eta Carinae este un butoi uriaş de pulbere, ajuns aproape de finalul fuziunii sale. De fapt, ar fi putut muri deja, iar lumina care ne arată moartea sa cataclismică s-ar putea îndrepta spre noi chiar în acest moment”, se arată într-un articol publicat în revista Scientific American.
Eta Carinae, numită şi „steaua morţii”, este un sistem stelar aflat la o distanţă de 7.500 de ani lumină de Terra şi se află pe punctul de a exploda.
„Fiind unul dintre primele corpuri cereşti observate de sonda Chandra X-ray Observatory, lansată de NASA în urmă cu 15 ani, sistemul stelar continuă să ne dezvăluie noi indicii despre natura sa, prin intermediul emisiilor de raze X pe care le generează", afirmă cercetătorii NASA.
Unii oameni de ştiinţă consideră că supernova Eta Carinae ar putea genera o explozie de raze gamma, care ar putea să distrugă stratul de ozon din jurul Terrei, ucigând toate formele de viaţă de pe pământ.
Totuşi, astrofizicianul Alan Duffy a declarat, pentru Scientific American, că acest lucru este "aproape imposibil", deoarece "nu ne aflăm suficient de aproape de Eta Carinae şi razele gamma nu se îndreaptă, oricum, în direcţia noastră".