Viaţa pe planeta Gliese 581g, "aproape sigură"

Un membru al echipei de astronomi care a descoperit o planetă cu caracteristici asemănătoare Pământului este convins că există viaţă pe Gliese 581g, scrie The Telegraph.

Planeta Gliese 581g se află pe orbita unei stele din galaxia din care face parte şi Pământul, Calea Lactee. Distanţa mică dintre planetă şi stea face ca Gliese 581g să se plaseze în "zona locuibilă", adică o zonă în care există toate condiţiile ca apa în stare lichidă, socotită baza vieţii, să poată fi găsită la suprafaţă.

Pe acest detaliu se bazează cercetătorul Steven Vogt, atunci când susţine că viaţa pe noua planetă este aproape sigură. "Având în vedere această predilecţie a vieţii, de a se dezvolta oriunde îi este permis, pot spune, ca o opinie personală, că şansele de a avea forme de viaţă pe această planetă sunt de 100%", a spus Vogt. Dintre cele 500 de planete pe care astronomii le-au descoperit în afara sistemului nostru solar, Gliese este singura considerată "locuibilă". Potrivit cercetătorilor, care au descoperit planeta după 11 ani de observaţie cu ajutorul unui telescop gigant instalat în Hawaii, planeta are o gravitaţie necesară pentru prezenţa unei atmosfere. Miliarde de planete "locuibile"

În prezent, tot ce pot spune cercetătorii este că există condiţiile pentru ca planeta să aibă apă la suprafaţă. Dar prezenţa apei este incertă, la fel şi cea a unei atmosfere. Profesorul Vogt atrage atenţia asupra unui alt aspect: dacă planeta a fost descoperită atât de rapid (11 ani de observaţie nu înseamnă mult, având în vedere distanţele din Univers), atunci am putea avea multe alte planete locuibile.

Vogt spune că, în medie, una din 5-10 stele din Univers are, în zona locuibilă, o planetă de mărimea Pământul. Cum numărul stelelor din galaxia noastră este estimat la 200 de miliarde, un calcul simplu arată că am putea avea minimum 20 de miliarde de planete care ar putea găzdui viaţă. "Viaţa pe alte planete nu înseamnă ET. Chiar şi o simplă bacterie unicelulară ar zgudui felul în care privim viaţa în Univers" - Steven Vogt, liderul echipei care a descoperit planeta Gliese 581g

Planeta Gliese 581g

Steaua-părinte: Gliese 581 Galaxia: Calea Lactee Constelaţia: Libra Data descoperirii: 29 septembrie 2010 Distanţa faţă de Pământ a stelei-părinte: 20,5 ani lumină (un an-lumină corespunde unei distanţe de 9.460 miliarde de kilometri) Masa: între 3,1 şi 4,3 X Terra Raza: între 1,3 şi 2 X Terra Temperatura medie: între -64 şi -45 Celsius; cu un efect de seră asemănător celui de pe Pământ: între -37 şi -12 Celsius