Angajaţi omul, nu handicapul lui!

VIAŢA MERITĂ TRĂITĂ. Angajatorii români fac paşi de pitic în acceptarea persoanelor cu handicap, iar unii au interese meschine.

Când o persoană cu handicap bate la poarta unei companii nu o întreabă nimeni ce ştie să facă ori ce experienţă are. De cele mai multe ori primeşte un "bună ziua" urmat scurt de "la revedere".

Interesele angajatorilor

Nicoleta Muşat, director de programe la Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România, se ocupă de şapte ani de problema integrării pe piaţa muncii a persoanelor cu handicap. "Experienţa programelor derulate mi-a arătat că angajatorii nu-şi pun problema cunoştinţelor şi a competenţelor persoanei cu handicap şi nu o privesc ca pe un angajat care să aducă un plus de valoare".

Ea mai spune că posturile oferite acestor persoane presupun sarcini mărunte, chiar dacă ei au competenţe peste acest nivel. Îi angajează totuşi fie pentru a nu fi penalizaţi, fie din milă ori pentru a beneficia de bani de la stat.

Conform legii, angajatorii cu cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia ca 4%, cel puţin, dintre aceştia să fie din rândul persoanelor cu handicap, iar dacă depăşesc acest procent primesc recompense financiare. Cei ce nu fac astfel de angajări plătesc penalizare sau cumpără produse de la unităţi în care 30% dintre angajaţi sunt persoane cu handicap.

Pentru angajatorii mici, legea acordă stimulente financiare la angajarea acestor persoane. De asemenea, beneficiază de deducerea cheltuielilor pentru adaptarea locului de muncă la nevoile angajatului şi decontarea cheltu ielilor de pregătire profesională.

"Cu cât sunt mai vizibili, cu atât mai bine"

Gabi Mihaela Comănescu, coordonator de programe de integrare în muncă la fundaţia Motivation, încurajează persoanele cu dizabilităţi să aplice pentru cât mai multe posturi. "Ne lipseşte obişnuinţa de a vedea utilizatori de scaun rulant pe stradă ori persoane cu sindrom Down punând mâncare în pungi la supermarket. Cu cât ei sunt mai vizibili, cu atât mai bine".

Motivation România consiliază angajatorii şi ajută persoanele cu handicap să îşi găsească loc de muncă adecvat. "Angajatorii care au încadrat persoane recomandate de Motivation s-au convins de abilităţile şi potenţialul acestora. Ei sunt exem ple de succes pentru alţi angajatori."

O poveste fascinantă! Un discurs care-ţi va schimba viața!

Nick Vujicic, cel mai charismatic speaker motivaţional al momentului, vine la Bucureşti. El va susţine conferinţa: "100% inspiraţie. Cum să trăieşti viaţa fără limite", pe 11 Aprilie 2011, la ora 18.00, Universitatea Româno-Americană din Bucureşti.

  • Detalii și înscrieri la: 0748 131 060 ; 0728 999 782; corinareal@yahoo.com; www.topspeakersagency.ro.