Văzută prin ochii unei tinere românce, Norvegia, departe de a fi un tărâm de basm, rămâne un etalon de civilizaţie, unde bunul simţ se învaţă la şcoală.
Patru ani în care a studiat şi locuit în "ţara fiordurilor" i-au dat Cristinei Moldovan (27 de ani) o lecţie importantă de viaţă: simplitatea este calea către fericire. După un master la "BI Norwegian Business School", una dintre cele mai mari şcoli de afaceri din Europa, tânăra s-a stabilit în capitala Oslo, unde lucrează la o companie globală de software şi spune că, începând cu sistemul de educaţie şi terminând cu mediul de lucru, românii ar avea multe de învăţat de la excentricii norvegieni. "Aici se pune mult accent pe a fi fericit în orice clipă a vieţii tale. Reuşesc să facă totul ca la carte, fără să se streseze", mărturiseşte tânăra, originară din Mediaş. În mod paradoxal, Cristina a fost dintotdeauna adepta ideii că tinerii pot avea un trai decent şi în România.
Educaţie bazată pe studiu individual
Absolventă a Academiei de Ştiinţe Economice (ASE) din Bucureşti, aceasta s-a "abătut" de la tradiţionala carieră într-o bancă, pentru a lucra trei ani într-o televiziune cu profil de business. În 2009 însă, în timp ce urma un master în finanţe la aceeaşi universitate, Cristina a primit o propunere care avea să îi dea toate planurile peste cap: "Facultatea mea făcuse un parteneriat cu BI Norwegian Business School, prin care cinci studenţi de la master aveau oportunitatea de a pleca în anul al II-lea în Norvegia. Toate costurile urmau să fie acoperite, plus o bursă de 1.000 de euro pe lună".
Primul impact cu sistemul norvegian de educaţie i-a lăsat o impresie dulce-amăruie, comunicarea dintre studenţi şi dascăli fiind adesea redusă la minimum. "Studiul acasă nu mă deranja, dar mă simţeam ca un tocilar, nu aveam cu cine să discut. În plus, la examene era foarte posibil să primeşti definiţii în loc de probleme", povesteşte tânăra, care a avut surpriza să constate că unii dascăli se exprimau mai greu în engleză.