Locatarii blocului de pe strada Constantin Brăiloiu din Timişoara, distrus într-o deflagraţie la începutul anului, au decis să se mute înapoi în imobilul neconsolidat, în speranţa că vor atrage astfel atenţia autorităţilor locale.
Pe 15 ianuarie, blocul de pe strada Constantin Brăiloiu a fost grav afectat de o explozie produsă din cauza unei butelii. Proprietarul apartamentului unde a avut loc deflagraţia a murit pe loc, iar alte 126 de persoane, copii, bătrâni, oameni bolnavi, au rămas în stradă. Deşi au trecut nouă luni de atunci, oamenii se plâng că nu au primit niciun fel de ajutor din partea autorităţilor şi că au fost nevoiţi să locuiască fiecare pe unde a apucat. Cu toate că iniţial au adus în discuţie consolidarea blocului, autorităţile locale au început apoi să-şi paseze vina, de la primărie la prefectură şi de la prefectură la guvern, iar în prezent pereţii blocului sunt susţinuţi de nişte stâlpi montaţi de societatea consiliului local, ADP SA.
"Nu putem să stăm la prieteni la infinit"
Ca să atragă atenţia asupra dramei lor, un număr de 15 familii din blocul de pe strada Constantin Brăiloiu au decis să se mute înapoi. "Pe propria răspundere", după cum explică Nadia Ciută, una dintre locatare. Nadia Ciută este mamă a doi copii şi administratorul blocului distrus de explozie. Din ianuarie a locuit pe la prieteni, în timp ce alţi vecini de-ai ei au fost cazaţi într-un cămin şcolar. Acum, a decis să se mute înapoi, împreună cu alţi temerari, riscându-şi viaţa în blocul pentru care nimeni nu garantează că va rămâne în picoare. "Nu putem să stăm la prieteni la infinit. Ceilalţi vecini ai noştri au stat în camerele de cămin care ne-au fost oferite la momentul exploziei. Cert este că, atunci, la început ni s-a spus că este clar afectată structura de rezistenţă a blocului. S-au montat atunci nişte pari, la etajul trei, acolo undea avut loc explozia şi care a fost cel mai afectat şi cam atât. Mai mult, din 15 august a fost retrasă şi paza blocului, astfel încât chiar ne-a fost frică că dacă nu ne mutăm înapoi riscăm să nu mai găsim mare parte din lucruri", explică Nadia Ciută. Împreună cu vecinii săi, s-a rebranşat la apă şi au rebranşat blocul la curent electric.
Vină pasată de la unii la alţii
În replică, autoriăţile locale spun că nu pot aloca fonduri pentru refacerea unor proprietăţi private. "Primăria Municipiului Timişoara nu poate acorda fondurile pentru reabilitare. Există o procedură legală în astfel de cazuri. Autorităţile locale nu pot aloca bani pentru refacerea unor proprietăţi private, dar pentru situaţii de urgenţă, există un fond de rezervă pentru situaţii de urgenţă din care se pot aloca banii pentru refacerea blocului. La Timişoara a mai fost un caz similar acum câţiva ani şi primăria a făcut expertiza, iar guvernul a dat banii pentru refacere. Primăria a făcut demult, din primăvară, expertizarea şi a înaintat documentaţia la prefectură, conform procedurii, iar prefectură trebuia sa facă proiectul de hotărâre de guvern şi să îl înainteze Secretariatului general al Guvernului", explică Lăcrămioara Condea, consilier superior în cadrul Biroului de presă al Primăriei Timişoara.