Cluburile se plâng că "dictatura" celor care deţin drepturile TV face imposibilă amânarea partidelor, din cauza condiţiilor meteo improprii.
În această perioadă a anului este o aventură fie şi doar să ieşi pe stradă, darămite să mai şi alergi. Sunt însă persoane care-şi câştigă pâinea fugind la peste 40 de grade Celsius!
Fotbaliştii de la Unirea Urziceni şi cei de la Universitatea Cluj s-au copt sâmbătă, în "cuptorul" din Bărăgan, fiind nevoiţi să joace de la ora 18.00, când soarele a dogorit copleşitor, iar temperatura la nivelul solului depăşea valoarea suportabilă.
"Simţeam că ne sufocăm, dar n-aveam ce să facem. Orice jucător profesionist trebuie să accepte astfel de situaţii. Eu fac o meserie care-mi place şi mă supun regulilor impuse de organizatori", ne-a declarat ieri fundaşul George Galamaz, căpitanul Unirii.
"Nu mă aude nimeni!"
Cluburile, care încasează bani frumoşi de pe urma televiziunilor, arată cu degetul către deţinătorii drepturilor de transmisie.
"Este foarte greu să joci în astfel de condiţii. La meciul în care a murit Vrăbioru evoluam pentru Rapid. Nu spun că a murit din cauza căldurii, dar temperatura mare existentă în acea zi probabil că a accentuat starea generală proastă pe care o avea Vrăbioru. Fotbalul a devenit o industrie şi a devenit tot mai important punctul de vedere al televiziunilor care dau banii. Eu susţin de mult ideea că de Paşte n-ar trebui să se joace, la fel cum nu se poate juca atunci când zăpada este de un metru sau când e căldură excesivă. Din păcate, nu mă aude nimeni!", ne-a spus Narcis Răducan, care până sâmbătă seară a fost director sportiv la Urziceni.
Valentin Alexandru, secretarul general al LPF, susţine că sunt respectate toate indicaţiile privind o asemenea situaţie, adică partidele au fost programate să înceapă cel mai devreme la ora 18.00: "Noi suntem singurii din Europa care am permis şi pauzele de hidratare în timpul jocurilor. Mai mult nu putem face, pentru că şi cluburile au contracte ferme semnate cu televiziunile şi au tot interesul să le respecte, pentru a-şi lua banii".
Medicii de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă atrag atenţia asupra pericolelor care pot apărea la temperaturi excesive. "Pe caniculă, sportivii pot avea de la cârcei până la tulburări de ritm cardiac", explică doctorul Daniela Teodorescu.
"Programările sunt făcute cu săptămâni înainte. Nu ajungi să mulţumeşti pe toată lumea", a replicat Teo Avrămescu, şef la Digi Sport - post care deţine drepturile TV de transmisie a jocurilor din Liga I.
NAŢIONALA
SUA, înfruntate la 42 de grade C
Şi Generaţia de Aur a pătimit din pricina căldurii. În 1994, tricolorii s-au sufocat în timpul partidelor de la Cupa Mondială din America.
"Pe astfel de temperaturi, mingea este cea care trebuie să alerge, iar tu să stai bine în teren. La meciul cu SUA erau 42 de grade Celsius la un metru de sol! Ce să mai alergi? Eu am slăbit atunci cinci kilograme. Ne-am făcut tactica în funcţie de căldură. Ne-am dat seama că naveam cum să reuşim, dacă atacam, dacă alergam...", povestea Gică Hagi.
Un efort uriaş, tradus printr-o muncă titanică în defensivă, s-a depus şi în "optimea" cu Argentina. La partida respectivă, "închizătorul" Ionuţ Lupescu a pierdut patru kilograme.