Într-o zonă decentă din Capitală se duce un război de gherilă între locatari: săptămânal se fură ceva, iar maşinile şi zidurile sunt "pictate" periodic.
Blocul 105B, situat în Sectorul 2 al Capitalei, este pe punctul de a deveni un adevarat ghetou: în subsolul clădirii nu se mai poate intra decât cu aparatul de sudură, zidurile abia văruite sunt pictate cu ulei de motor, automobilele sunt aranjate cu vopsea periodic, iar gunoiul e aruncat de la etaj în capul trecătorilor, la orice oră din zi şi din noapte. Cele peste 40 de plângeri adresate poliţiei s-au încheiat cu verdicul "autor necunoscut".
Gunoi în capul trecătorilor, lacăte şi camere video distruse
Actele de vandalism au început pe la sfârşitul lui 2008. "De la caseria administraţiei s-a distrus miezul butucului, aşa încât a trebuit să spargem uşa. Lacătele de la aviziere şi subsol sunt înfundate cu bucăţi de lemn. Am cumpărat lacăte cu cifru, s-a pus superglue pe ele", povesteşte Valentin Pintilie, administratorul blocului.
Chiar şi văruirea pereţilor e motiv de proteste. "Am văruit sâmbăta două etaje din bloc. A doua zi, la prânz, era aruncat cu ulei pe pereţi. În 2010, am montat două camere de supraveghere pentru a-i identifica pe făptaşi. În două luni, una a fost furată şi una distrusă complet", explică preşedintele comitetului de locatari, Viorel Moisin. Nici bunurile personale ale locatarilor nu scapă. "Maşina mea albă a fost murdărită cu ulei şi vopsea neagră şi lovită cu şurubelniţa", ne poveste un alt locatar, Zenovie Lene.
Pungile cu gunoi fac parte din peisaj în fiecare zi: "Se aruncă cu resturi de pepene, borcane. Zgomotul este groaznic, parcă se aud nişte bombe", se plânge Maria Săuleanu. Bănuiala locatarilor revoltaţi e că autorii nelegiurilor provin din rândul membrilor fostului comitet de conducere al blocului, "probabil se răzbună pentru că au fost înlocuiţi".
40 de plângeri la poliţie
Nenumăratele plângeri adresate poliţiei nu au avut niciun rezultat. Din septembrie 2008 şi până acum, au ajuns la Secţia nr. 9 peste 40 de plângeri legate de nenumăratele nelegiuri care au loc la bloc. "Le-am dus şi înregistrări video. Ni s-a răspuns, chiar şi atunci, că nu sunt destule probe. Poate pentru dânşii pare o problemă internă a blocului, însă noi nu avem mijloace legale pentru a-i pedepsi pe făptaşi. Nu putem înţelege de ce nu ne bagă în seamă nimeni", mai spune Viorel Moisin, care a ajuns la capătul răbdării.
Familiile suspecate că ar fi responsabile de situaţie nu au dorit să ne deschidă uşa pentru a face lumină şi nici poliţiştii nu sunt mai amabili. "Despre situaţia de la blocul în cauză nu vă putem oferi mai multe amănunte pentru moment decât cele comunicate până acum locatarilor", ni s-a comunicat de la Biroul de Presă al Poliţiei Bucureşti.
Iar răspunsurile trimise locatarilor sună cam aşa: "Vă comunicăm că reclamaţiile 1741068/2009 şi 1740813/2009 au fost înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 cu propunerea de neînceperea urmării penale, iar lucrarea 1741048/2009 se află în lucru, nefiind încă identificaţi autorii, urmând ca la definitivarea cercetărilor, să fie înaintată propunerea corespunzătoare către Parchet".
"Multe blocuri din zone bune devin autentice ghetouri"
Despre situaţii precum cele prezentate, Radu Opaina, preşedinte Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR) crede că poliţia trebuie să intervină mai decis.
"În România nu există nici o autoritate în domeniul asociaţiilor de proprietari care să se implice în astfel de situaţii. Am cerut şi cerem asta de circa zece ani. În scurt timp, foarte multe blocuri vor deveni autentice ghetouri. Deja sunt multe inclusiv în Bucuresti şi nu neapărat în zone rău-famate. Să vedem cine va suporta consecinţele, care vor fi dezastruoase, pentru că la bloc locuiesc zece milioane de oameni", ne-a mai spus Radu Opaina.
"Am văruit două etaje, a doua zi era aruncat cu ulei pe pereţi. Am montat camere video: una a fost furată şi una distrusă." VIOREL MOISIN, Preşedintele Comitetului de Locatari