Exclusiv. Vi-l amintiți pe bărbatul care s-a aruncat de la balcon în sala Parlamentului? Acum face greva foamei în fața TVR

În anul 2010 s-a aruncat de balconul Parlamentului, în timpul unei ședințe de plen. În 2014, a intrat cu mașina în porțile Guvernului. Acum face greva foamei în fața TVR și ameniță. Îl cheamă Adrian Sobaru.

A fost șocant ceea ce s-a întâmplat în 2010. Televiziunile transmiteau în direct din sala Parlamentului. Înainte de a sări, Adrian Sobaru, cablist la TVR, a strigat "Aţi luat pâinea de la gura copiilor mei".

Adrian Sobaru, atunci în vârstă de 40 de ani, s-a aruncat de la unul dintre balcoanele Parlamentului între pupitrele la care stau liberalii. În momentul în care bărbatul s-a aruncat de la balcon, Emil Boc se pregătea să-şi susţină discursul după prezentarea moţiunii de cenzură.

"Pentru tine, Boc! Aţi luat pâinea de la gura copiilor mei", a strigat bărbatul înainte de a sări de la balcon. Omul purta un tricou pe care scria: "Ne-aţi ucis viitorul!".

Bărbatul a primit primul ajutor de la echipajul medical din incinta Parlamentului. A fost dus la spital și operat. Avea oasele frunții rupte, cele ale nasului și răni la globii oculari. În căderea de la 5 metri, și-a zdrobit fața de un pupitru.

Adrian Sobaru a declarat că a vrut să se sinucidă în semn de protest pentru că nu mai putea face față chetuielilor, cu un salariu mic și cu un copil suferind de autism, căruia trebuia să-i plătească tratamentele.

A vrut să candideze, doi ani mai târziu

După această întâmplare, el și familia lui au fost ajutați de diverse persoane cu bani, iar un om de afaceri a plătit tratamentul copilului.

La alegerile din 2012, a vrut să devină deputat, însă nu a strâns numărul de voturi necesare.

Tot în acel an, Adrian Sobaru a fost într-o emisiune la Kanal D, împreună cu cei doi copii ai săi, un băiat și o fată. Băiatul lui avea 17 ani şi îl înscrisese la un liceu normal. Dacă, în clasa a IX-a, băiatul putea să facă doar calcule simple, de nivelul claselor II-III, acum Sobaru spunea că este un elev cu performanţe deosebite, la o şcoală normală, care a luat premiul 2. „ E incredibil! Recuperează fantastic, foarte repede. E clasa a X-a, la teoretic bilingv, pe germană”, a spus Adrian Sobaru în emisiunea „Drept la ţintă” de la Kanal D .

„Cu gestul meu mi-am salvat copilul. Şi societatea a câştigat un om care nu mai trebuie să întindă mâna”, a mai spus Sobaru. Şi fiica familiei are performanţe deosebite. Fetiţa era în şcoala primară şi studia muzica.

La un pas de pușcărie, în 2014

În 24 septembrie 2014, un nou episod de revoltă îl aduce pe Sobaru în situația de a fi arestat.

În jurul orei 14.00, a intrat cu maşina, un model Dacia vechi, în bariera de protecţie de la Guvern, încercând să forţeze intrarea către spaţiul destinat exclusiv demnitarilor. Oprit şi reţinut imediat de către jandarmi, Sobaru a strigat: „Vă place cum arată ţara asta ?”.

A fost reținut în arest și acuzat pentru comiterea a două infracţiuni: distrugere şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. Electricianul cablist, angajat tot al TVR, a fost audiat, a doua zi, la Parchet. A primit arest la domiciliu.

Așezat în fața TVR, Adrian Sobaru amenință din nou

Acum, la 11 ani de la saltul din Parlament, Andrei Sobaru face greva foamei în fața televiziunii publice, unde este angajat. Amenință din nou că își ia viața pentru că i s-a făcut o nedreptate. Se află iar într-un moment greu.

Acum, Sobaru este angajat ca tehnician mecanic la Departamentul transporturi al televiziunii publice. Din ce am aflat, și el a pierdut procesul cu TVR pentru niște bani încasați și pe care spera că nu trebuie să-i restituie. Instanța a decis altfel, iar Sobaru a primit vestea că i se va pune poprire pe salariu de 1.000 de lei lunar. De anul trecut i se rețin acești bani. Așa s-a întâmplat și cu fostul angajat al Departamentului Sport, care s-a aruncat de curând de la etajul 8 al clădirii din Pangratti. Și alți angajați sunt în această situație.

Adrian Sobaru stă în fața TVR și a afișat tot felul de pancarde prin care își motivează gestul de protest. Deocamdată, conducerea televiziunii publice nu a transmis niciun comunicat despre situația cu care se confruntă.

Precizările TVR

Referitor la situaţia apărută în urma protestului declanşat de domnul Adrian Sobaru, Televiziunea Română face următoarele precizări:

- Încă din prima zi a declanşării protestului spontan, reprezentanţii conducerii SRTv au iniţiat discuţii cu domnul Adrian Sobaru. Problemele domniei sale sunt cunoscute, sunt în analiza factorilor de decizie, dar o mare parte dintre acestea exced atribuţiile instituţionale şi legale ale SRTv. Până în prezent, din punct de vedere formal, administraţia SRTv nu a primit nicio sesizare, notă scrisă sau revendicare. Intenţiile şi motivele domnului Adrian Sobaru care l-au determinat să recurgă la această formă de protest sunt de natură privată, non instituţională. Din discuţiile verbale pe care le-a purtat cu reprezentanţii TVR, reiese că, la modul general, acţiunea domniei sale nu este îndreptată împotriva instituţiei. Nemulţumirile sale au în vedere anumite persoane pe care le consideră responsabile de diminuarea veniturilor, fapt ce constituie o lovitură directă asupra copiilor domniei sale şi o cauză a deteriorării climatului la locul de muncă. Totodată, acţiunea sa vizează obţinerea unui ajutor financiar din partea instituţiei pentru susţinerea studiilor de master ale fiului domniei sale, care urmează cursuri în străinătate. Salariatul SRTv a discutat, în mai multe rânduri, de la începutul protestului, atât cu Directorul General Interimar Ramona Săseanu, cu şefii ierarhici, cât şi cu alţi reprezentanţi ai SRTv.

- De la debutul protestului, Adrian Sobaru a fost monitorizat de personalul medical din TVR. Mai exact, începând cu data de 6.09.2021, prima zi de protest, domnul Sobaru este evaluat de două ori pe zi, cadrele medicale ale instituţiei deplasându-se la locul protestului pentru a-i determina starea generală de sănătate. De asemenea, domnul Sobaru este asistat, zilnic, de psihologul instituţiei. Conform procedurilor, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a fost informat, telefonic şi în scris, cu privire la protest. Începând cu data de 6.09.2021, ambulanţa s-a deplasat zilnic la faţa locului pentru evaluare medicală. Totodată, au fost informate şi Poliţia Sectorului 1 Bucureşti, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi Batalionul de Jandarmerie care asigură paza SRTv. Toate aceste acţiuni demonstrează că acuzaţiile privind ignorarea de către TVR a dialogului şi a semnalelor de alarmă nu au suport real.

- În legătură cu recuperarea creanţelor, precizăm că reprezentanţii SRTv sunt obligaţi prin hotărârile judecătoreşti definitive să respecte legislaţia incidentă. Procedura legală vizează toţi salariaţii care au pierdut în instanţă procesele pe care le-au iniţiat împotriva TVR, iar domnul Sobaru, în acord cu legislaţia incidentă, nu poate fi exceptat.

- TVR respinge cu fermitate orice acuzaţie privind nerespectarea normelor de protecţie a muncii în cadrul instituţiei. De la stingătoarele de incendii, amplasate conform normelor în vigoare, şi până la activitatea de consiliere psihologică la care fiecare salariat are acces dincolo de examinările obligatorii, conducerea TVR alocă permanent resurse în vederea prevenirii accidentelor la locul de muncă.

- Pe de altă parte, constatăm, încă o dată, că în discursul public, o serie de organizaţii şi persoane aduc acuzaţii nefondate la adresa SRTv fără să solicite punctul de vedere al instituţiei sau informaţii necesare aflării adevărului în cazurile în care este menţionată Societatea.