Dacă ați ars de multe ori mâncarea sau dacă vi s-a spus în repetate rânduri că sunteți un dezastru în bucătărie, nu e cazul să vă descurajați. Maeștrii culinari spun că mai aveți o șansă.
Specialiștii în arta culinară spun că gătitul înseamnă, pe lângă talent, și multă tehnică. Nu-i un capăt de lume dacă nu te laudă cunoscuții de la prima încercare. Mai mulți maeștri bucătari spun că, pentru a trece de la stadiul de „dezastru în bucătărie” la „zeu în bucătărie” sunt doar 10 pași. 1. Vremurile în care caietul de rețete al bunicii se lăsa moștenire au cam trecut. Acum sunt mii de bloguri culinare, care prezintă rețete și metode de preparare. Oricât de mult aveți nevoie de modele în ale gătitului, asigurați-vă că „sursa” este una de încredere. Urmăriți feedback-ul de la cititori, de exemplu. O sursă „mai puțin bună” înseamnă, evident, dezastru în bucătăria dumneavoastră. 2. Alegeți-vă singuri ingredientele, fie că vă faceți cumpărăturile la piață sau la supermarket. Este foarte important, de exemplu, să vă uitați cu grijă la legume. O roșie „lovită” nu înseamnă că are un gust rău, dar, evident, poate strica aspectul unui preparat. La fel, condimentele își pierd odată cu timpul intensitatea aromei. Așa că evitați să folosiți pentru gătit unele pe care le aveți de multă vreme în dulapul din bucătărie. 3. Începeți cu o rețetă simplă. De cele mai multe ori, preparatele „exotice” conțin multe ingrediente, iar procesul de preparare este dificil și de lungă durată. Ar fi păcat să dați un rateu doar pentru că nu aveți antrenament în bucătărie, să trântiți oale și să căpătați frustrări. Așadar, limitați-vă la început doar la rețete „de bază” - salate, paste, grătare fezandate. 4.Folosiți tehnica! Gătitul cu tot felul de roboți de bucătărie rupe din monotonia cuțit-tocător-rindea. Nu numai că vă ajută să salvați din timpul petrecut la cratiță, dar roboții nu dau greș niciodată, iar degetele bucătarului rămân intacte. 5. Nu disperați dacă nu vă iese. Toată lumea o dă în bară în bucătărie. Nu renunțați doar pentru că ați ars cuptorul sau pentru că nu s-a prins o gelatină. Cereți sfaturi celor despre care știți că se pricep la lucrurile nescrise în cărțile de bucate. Încercați mai multe rețete și perfecționați-le pe cele pentru care aveți potențial. 6. Urmăriți show-urile culinare, online sau la TV. E de mare ajutor să vezi cum un chef gătește rețeta ta preferată. Mai mult, să-i urmăriți tehnicile poate fi mai util decât să luați o rețetă dintr-o carte de bucate. Pe lângă faptul că vă explică când și mai ales de ce trebuie să adaugi unele ingrediente, puteți vedea cât timp și la câte grade ține un preparat la cuptor. 7.Îmbunătățiți-vă tehnica! Ceea ce îl diferențiază pe un chef de un simplu bucătar este tehnica. Dar nimeni nu capătă puteri magice în bucătărie peste noapte! Încercați să preparați o rețetă de fiecare dată diferit - un condiment nou, un ingredient secret sau doar o altă prezentare. 8. Dați să guste unui apropiat. Înainte să gătiți pentru un grup mai mare, testați-vă calitățile de bucătar pe un cunoscut. Acceptați orice sugestie. 9. Gătiți pentru gusturile dumneavoastră. Greșeala pe care mulți o fac este să respecte întrutotul rețeta. Bineînțeles că iese gustos, dar s-ar putea ca dumneavoastră să nu vă placă. De exemplu, dacă nu vreți un desert prea dulce, puneți mai puțin zahăr decât cantitatea recomandată. 10. Nu priviți gătitul ca pe o muncă casnică. Motivul pentru care femeile urăsc gătitul este pentru că îl privesc ca pe o îndatorire casnică. Și da, la un moment dat, devine asta. Cel mai important este să mențineți prepararea mâncărurilor la nivelul de „nou” - încercați noi rețete, de toate felurile - supe, apertive, mâncăruri sofisticate și dulciuri.