Entomologii au identificat insectele vinovate ca fiind omizile care locuiesc în pădurile din vestul Africii, însă, în mod normal, acestea nu formează colonii imense ca aceea care a apărut luna trecută în regiunea liberiană Bong, a anunţat Organizaţia pentru Hrană şi Agricultură a Naţiunilor Unite.

Invazia ameninţă recoltele vitale din regiunea vestică a Africii, care include mai multe ţări deja afectate de sărăcie. Omizile au fost găsite în Guinea şi se îndreaptă către Coasta de Fildeş, cel mai mare producător modial de cacao. Mai mult, invazia de insecte a cuprins regiuni din Liberia şi Sierra Leone, au anunţat oficiali ai Uniunii Europene.

Fenomen inexplicabil

Izbucnirea invaziei a fost semnalată iniţial la mijlocul lunii ianuarie, când omizile negre au cuprins fermele din nordul Liberiei. Omizile au apărut de nicăieri, a spus Winfred Hammond, un reprezentant al Organizaţiei pentru Hrană şi Agricultură din Liberia. "Omizile au mâncat copacii, vegetaţia din jurul caselor şi recoltele", a explicat el, adăugând că "s-a creat panică şi oamenii au început să îşi părăsească locuinţele".

Omizile mănâncă frunzele plantelor şi îşi îngroapă coconii în fructe, care putrezesc. Când omizile termină frunzele, acestea consumă şi recoltele de mei şi grâu.