La şcoală, ca pe plajă: pantaloni scurţi, şlapi, minijupuri, maieuri. Iar directorii de şcoli sunt puşi iar în încurcătură. Odată cu sosirea stagiunii estivale a reizbucnit războiul dintre conducătorii şcolilor care cer îmbrăcăminte adecvată şi respectuoasă în clase şi elevii care cu diferite feluri de proteste îşi revendică dreptul de a se îmbrăca aşa cum vor.
Premiza normală este că nu există în acest sens o circulară a MIUR (Ministerul educaţiei şi cercetării) care să stabilească codul de vestimentaţie al elevilor pentru a putea frecventa şcolile, dar în baza autonomiei şcolilor, fiecare îşi poate stabili propriul regulament. Fiindcă, ascultând majoritatea directorilor, nu e normal să priveşti bermude, îmbrăcăminte mini, jeans cu talia foarte joasă care permit să se vadă buricul şi chiloţeii cu găurele ''atât de mari, că parcă au trecut printr-un război''.
Tema (explică Antonello Gianelli, preşedintele Asociaţiei naţionale a directorilor de şcoli) de dezbatere este inutilă. Cred că în şcoală, ca şi în toate instituţiile, este necesară o imagine minimă necesară care ar trebui stabilită în regulamentul şcolii, care, la rândul său ar trebui aprobat democratic, cu participarea tuturor celor implicaţi, deci şi a elevilor''.
Fără reguli, subliniază Gianelli, '' se ajunge la anarhie şi la asuprire, dacă dorim ca şcolile să fie un loc caracterizat de respect reciproc în loc să semene cu un vestiar de staţiune balneară''.
O directoare din Moncalieri, Valeria Fantino, a promovat pur şi simplu un sondaj pe reţelele sociale ( ''Sunteţi de acord să fie interzise la şcoală maieuri, pantaloni scurţi, fuste extrem de scurte?) cu obiectivul de ''a favoriza conştinţa că fiecare loc are propriul cod de comportament şi de ţinută vestimentară''.
''Nu e vorba de obscurantism. Este vorba de a educa elevii să se îmbrace şi să se comporte în funcţie de context''. La liceul Gentileschi din Milano s-a interzis, de exemplu, tunsura tip rapper în clase- ''Regulamentul liceului e clar - spune directorul Lorenzo Alviggi - dar e dificil de respectat. Sunt unii colegi care se întreabă de ce părinţii nu intervin când îşi văd odraslele ieşind aşa din casă'', notează Quotidiano