Preţul benzinei a atins cel mai mic nivel din ultimii patru ani, de sub cinci lei pe litru. Ieftinirea nu este un gest de bunăvoință, ci o consecință provocată de prăbuşirea cotaţiilor petrolului la nivel internaţional.
De la 115 dolari în iunie, barilul de ţiţei a ajuns să coste acum 60 de dolari. Înseamnă o scădere de 47% în doar jumătate de an. Ieftinirile au început în urmă cu trei luni, iar de atunci preţurile au coborât cu aproape un leu şi 50 de bani.
Şi românii care au maşini pe motorină fac economii. Asta pentru că litrul de motorină a ajuns la 5 lei şi 26 de bani, faţă de 6 lei şi 30 de bani în august. Atunci au fost cele mai mari preţuri la benzinăriile din România.
Românii plătesc printre cele mai mari prețuri la benzină
România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul 11 după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg pentru 61 de ţări.
Un galon de benzină premium, adică circa patru litri, costă 4,92 de euro, în timp ce venitul mediu zilnic este de 28 de dolari (22,5 euro). Astfel, pentru cumpărarea a aproape patru litri de benzină, un român trebuie să plătească 22,04% din venitul mediu pe zi. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic.
În ceea ce priveşte preţul litrului de benzină, acesta se situează la 1,3 euro, scăzând cu 17% în ultimele şase luni în România, potrivit datelor Bloomberg, citate de Mediafax.
Astfel, România se clasează pe locul 29 în rândul ţărilor luate în considerare de analiza Bloomberg, după preţul litrului de benzină.