Aproximativ 3,4 milioane de clienți casnici, abonați ai furnizorilor de gaze naturale vor fi notificați, începând cu luna aprilie, în legătură cu modificarea condițiilor de livrare și cu necesitatea de a semna un nou contract de furnizare. Tranzacțiile realizate în această perioadă pe piața gazelor naturale indică o scădere a prețurilor, trend care se va păstra și în viitorul apropiat.
Începând cu 1 iulie 2020, prețul gazelor naturale furnizate către populație nu va mai fi reglementat ci stabilit în urma tranzacțiilor de pe piața liberă. Până atunci, fiecare abonat trebuie să semneze un nou contract cu același furnizor sau cu un altul, în funcție de ofertele primite.
Scrisorile pe care le vor primi abonații în luna aprilie vor conține o ofertă de preț din partea furnizorului. În cazul în care abonații nu vor accepta ofertele, vor primi încă o scrisoare, cu o nouă ofertă (poate conține același preț și aceleași condiții de livrare sau altele, diferite).
Dacă nici a doua ofertă nu va fi acceptată și nu se va încheia un contract scris, furnizorii vor trimite și o a treia, ultima, în luna iunie. După această dată, în cazul în care abonatul nu a ales pe altcineva și nici nu a acceptat oferta, furnizorul îi va livra gaze la acest ultim preț propus.
Sfatul consultanților în domeniu pentru consumatorii casnici de gaze naturale este ca aceștia să nu se grăbească și să nu semneze un nou contract decât după ce vor compara mai multe oferte de pe piață. Important este ca aceștia să solicite furnizorilor, în oferte și să compare prețurile finale, care conțin mai multe componente. Se recomandă ca oferta aleasă să aibă prețul final cât mai apropiat de actualul preț reglementat ba chiar, dacă se poate sub acesta.
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei va pune la dispozitie un comparator de prețuri, unde vor fi încărcate toate ofertele furnizorilor de gaz. Adresa va fi comunicată de furnizorul de gaze, în scrisorile pe care le vor transmite în aprilie, mai și iunie!
În altă ordine de idei, sunt semnale că prețul gazelor naturale este pe un trend descrescător, care se va menține și în perioada următoare. Potrivit e-nergia.ro, Pe piețe au apărut raportări despre tranzacții cu gaze făcute la prețuri de 68-70 de lei/MWh, sub cel reglementat, ceea ce indică ieftiniri chiar și pentru consumatorii casnici, în condițiile în care de la 1 iulie piața va fi liberă.
Ieftinirea ar putea fi accentuată de mai mulți factori între care supraoferta de gaze de pe piața europeană, inclusiv rusesc, faptul că depozitele făcute pentru iarnă nu s-au golit pentru că vremea a fost călduroasă.