Starea de sănătate a copilului internat la Terapie Intensivă, din cauza complicațiilor pe care le-a avut după infectarea cu noul coronavirus, s-a mai îmbunătățit.
În vârstă de aproape 10 ani, copilul a fost trasferat de la Spitalul Județean Buzău la Spitalul „Victor Gomoiu” din București. Deși respiră cu ajutorul măștii de oxigen, el a mâncat și chiar a făcut câțiva pași prin salon, după cum arată Digi24.
Acesta este primul copil din România, pacient de COVID-19, care a fost internat la Terapie Intensivă după ce a fost diagnosticat de medici cu sindrom inflamator multisistem. Aceasta este o complicație gravă care se întâlnește și la alte infecții virale, însă până în prezent nu a mai apărut la un alt copil infectat cu SARS-CoV-2.
Medicii sunt d epărere că el a contactat infecţia cu noul coronavirus în același timp cu părinții săi, în urmă cu trei săptămâni. El nu a fost testat la acel moment deoarece era asimptomatic.
Inițial micuțul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean din Buzău acuzând dureri de cap și febră. Testul pentru depistarea infecției cu noul coronavirus a ieșit negativ, iar medicii l-au internat suspectând că ar fi bolnav de meningo-encefalită. Ulterior, cum starea sănătății nu s-a ameliorat, el a fost transferat în Capitală, Spitalul „Victor Gomoiu”.
Aici i s-a făcut din nou testul pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, iar de data aceasta rezultatul a fost pozitiv.
Potirvit medicilor, această formă gravă a bolii, sistem inflamator multisistem, apare abia după 2-4 săptămâni de la infectarea cu noul coronavirus, inclusiv la copii asimptomatici. Cazurile sunt destul de rare, însă epidemiologii recomandă monitorizarea atentă a copiilor chiar și după ce s-au vindecat de COVID, după cum arată Digi24.
În cazul copilului internat la Spitalul „Victor Gomoiu”, inima și plămânii au fost afectate de inflamație acută, astfel că el va rămâne în continuare internat până când se va vindeca. În prezent, medici specialiști de la mai multe unități medicale din țară colaborează pentru a identifica cea mai bună schemă de tratament.