Vestea momentului despre pensiile private. E ceva cu totul neaștetptat
- Emanuel Nițulescu
- 1 decembrie 2024, 19:37
Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au raportat active în valoare de 5,55 miliarde de lei la finalul lunii octombrie 2024, înregistrând o creștere de 25% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Structura investițiilor fondurilor de pensii facultative
Majoritatea investițiilor făcute de fondurile de pensii facultative au fost realizate pe plan local (96%) și denominate în lei (89,4%). Titlurile de stat au avut cea mai mare pondere, cu 3,7 miliarde de lei (66,8%), urmate de acțiuni, în valoare de 1,38 miliarde de lei (25%), și obligațiuni corporative, cu 186,58 milioane de lei (3,4%).
"Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (89,4%)", se arată în document. Ponderea mare a investițiilor în instrumente emise în România, contribuie la finanţarea proiectelor de dezvoltare naţională. Astfel, fondurile de pensii private au devenit principalii investitori instituţionali din România, susţinând pe termen lung necesarul de finanţare a statului şi contribuind la dezvoltarea sustenabilă a pieţei de capital.
Contribuții și participanți
Contribuțiile virate în luna octombrie au totalizat 68 de milioane de lei, iar contribuția medie per participant la fondurile de pensii facultative a fost de 166 de lei. În aceeași perioadă, fondurile Pilonului III aveau 806.499 de participanți activi.
Pe piață sunt active fonduri precum Aegon Esențial, BCR Plus, NN Optim, și Raiffeisen Acumulare, oferind multiple opțiuni pentru economisire pe termen lung.
Conform Raportului Pension Markets in Focus 2023, realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a valorii activelor, țara noastră ocupând locul 7 în rândul celor 71 de state analizate.
Într-un context economic și demografic plin de provocări, sistemul de pensii private din România a demonstrat o reziliență și o performanță remarcabile. Nivelurile de rentabilitate consemnate de fondurile de pensii Pilonul II și Pilonul III le-au depășit pe cele din perioada anterioară pandemiei de COVID-19, cu o rată medie ponderată de peste 7%.