Chiar dacă în prezent serviciile sexuale plătite sunt legale în Irlanda de Nord, precum şi în alte părţi din Marea Britanie, acest lucru vor fi interzise prin lege. Unul proiect de lege care a fost votat deja de adunarea legislativă de la Belfast şi mai are de parcurs câteva etape înainte de a intra în vigoare.
Potrivit agenţiei DPA, preluată de Agerpres, susţinătorii proiectului de lege argumentează că prin adoptarea acestei prevederi se va reduce traficul cu fiinţe umane, în timp ce adversarii legii susţin că, dimpotrivă, în acest mod această industrie va fi împinsă să funcţioneze la negru.
Un sondaj realizat de departamentul justiţiei, publicat săptămâna trecută, arată că cei implicaţi în această industrie se opun covârşitor acestei schimbări legislative şi numai 2% susţin trecerea la modelul suedez, care îi sancţionează pe cei care plătesc pentru sex, şi nu pe cei care îl oferă.
Potrivit cercetării, 6 din 10 persoane chestionate au spus că amendarea celor care plătesc pentru sex îi face să se simtă mai puţin în siguranţă. La chestionar au răspuns 446 de persoane, printre care 19 persoane care ofereau servicii sexuale şi 10 clienţi.
Suedia a impus, din 1999, un sistem legislativ menit să descurajeze fenomenul prostituţiei, modelul fiind urmat de Norvegia şi Islanda. Şi Danemarca şi Franţa au în vedere adoptarea unor astfel de prevederi legislative.