În funcție de cursul leu/euro anunțat astăzi de Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să se calculeze nivelul accizelor pentru 2015.
Evoluția leului față de euro, așa cum este reflectată de BNR, este un prim- reper în acest sens pentru nivelul pe care îl va anunța BCE, în jurul orei 15.
Astăzi, BNR a anunțat o cotație de 4,4127 lei/euro, cu 0,13 bani peste cotația de ieri. Cotația este cu peste 7% mai redusă decât aceea în funcție de care au fost calculate accizele în acest an, un curs fictiv, calculat după o metodă arbitrară folosită de Executiv, de peste 4,73 lei/euro.
Artificiu de guvernare: Executivul a calculat accizele ca nicăieri în UE
În întreaga Uniune Europeană, cursul folosit pentru calculul accizelor într-un anumit an este cel valabil pe data de 1 octombrie anul anterior.
Deși, în mod normal, și în 2014 accizele ar fi trebuit calculate în funcție de cursul de la 1 octombrie 2013, Executivul a apelat la un „artificiu”.
Mai precis, a păstrat și pentru 2014 același curs de schimb în funcție de care fuseseră calculate accizele în 2013, un curs destul de ridicat, care aducea mai mulți bani la buget.
Mai mult, a indexat acest curs cu inflația medie pentru primele nouă luni din 2013, așa încât în 2014 accizele au fost calculate după un curs ipotetic, neatins vreodată de leu în raport cu moneda europeană, de 4,73 lei.
Rămâne de văzut dacă anul acesta Executivul va repeta „figura” de anul trecut, sau va decide că accizele se calculează, așa cum se întâmplă peste tot în Uniunea Europeană, în funcție de cotația de la 1 octombrie anul anterior.
Dacă România se aliniază la practica europeană, respectată de altfel la noi în fiecare an, mai puțin anul trecut, din influența cursului valutar, accizele ar trebui să se ieftinească cu peste 7%, diferența dintre nivelul de 4,7 lei/euro, folosit anul trecut, și cotația de circa 4,41 lei/euro, anunțată pentru acest an.