Veste bună pentru șoferi. Permisele de conducere pot fi restituite mai repede

O ordonanță de Guvern, aflată în dezbatere publică aduce o veste bună pentru șoferii care au rămas fără permise de conducere, ca urmare a unor încălcări ale unor norme rutiere.

Ordonanța 195/2002, privind circulația pe drumurile publice va fi modificată, în bine, pentru șoferii cărora le este suspendat dreptul de a conduce. ”Îndeplinirea condițiilor pentru reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzute de art. 104 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se analizează de către șeful serviciului poliției rutiere la nivelul căreia s-a hotărât cu privire la perioada de suspendare a dreptului de a conduce a cărei reducere se cere”, se arată în modificarea propusă de Guvern. Asta înseamnă că pe viitor, șeful serviciului poliției rutiere va decide perioada suspendării permisului.

De asemenea, dacă șeful Poliției Rutiere va găsi întemeiată contestația depusă de șoferul în cauză, se va putea dispune restituirea permisului de conducere fără a nicio perioadă de suspendare. ”Reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce sau refuzul de a reduce această perioadă, se dispune în scris de către șeful serviciului poliției rutiere prevăzut la alin. (1) sau, după caz, de către șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române prevăzut la alin. (2) și se comunică titularului permisului de conducere în cel mult 5 zile de la data înregistrării cererii, inclusiv”, se mai arată în modificările Guvernului.

Ministerul Afacerilor Interne a propus reducerea perioadei de suspendare a permiselor auto, dar și alte modificări legate de conținutul procesului verbal de constatare a contravenției și alte aspecte.

Prin noile reglementări a fost păstrată prevederea prin care, la un număr de 15 puncte de penalizare se reține permisul de conducere, modificarea adusă fiind că șoferul vinovat trebuie să predea permisul în cinci zile. ”La cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, serviciul poliției rutiere din județul care are în evidență conducătorul de autovehicul comunică acestuia, în scris, în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții, hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, precum și obligația de a se prezenta la sediul serviciului, în termen de 5 zile de la primirea înștiințării scrise, pentru a preda permisul de conducere”.