Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că luni seară, după ședința de guvern, că a fost adoptată ordonanța de urgență privind compensarea facturilor la energie electrică și la gaze pentru sezonul rece. Statul oferă ajutor pentru toate prețurile care depășesc prețul de 68 de bani pe megawatt.
„Am aprobat ordonanța de guvern privind compensarea prețului la energie electrică și gaze naturale. Vorbim de o compensarea pentru 5.200.000 de gospodării la energie electrică, aproximativ 13 milioane români -85% din populația României- și de 2.200.000 de gospodării la rețeaua de gaze – dintr-un total de 3.600.000 – peste 65% din totalul populației conectate”, a transmis Virgil Popescu.
Ce trebuie să facă românii pentru a avea parte de compensare?
Românii trebuie să se încadreze într-o limită de consum de 30-200 kilowați pe lună sau 150-1000 pe toată perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
„Mecanismul vă fi foarte simplu, prin care oamenii nu trebuie să facă nimic, doar să urmărească să se încadreze în tranșele de consum. Pentru energie electrică vorbim de un consum mediul lunar între 30 și 200 de kilowați. În perioada de 5 luni vorbim de un consum între 150 și 1000 de kilowați. Vorbim de o abatere lunară și pe perioada de iarnă de 10%. Vorbim de o compensare de 21 de bani pe kilowatt”, a explicat ministrul.
Echilibrarea atât la energie electrică cât și la gaze naturale se va face la un preț de referință de 68 de bani pe kilowatt. Prețurile mai mari de 68 vor beneficia de compensare. Cea mai mare parte a sumei fiind pentru compensarea facturilor de gaze naturale, iar bugetul statului este de 1,3 miliarde de lei.
„Ce trebuie să înțeleagă românii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie să facă absolut nimic. Va apărea în funcție de consumul pe care îl au”, a spus ministrul.
El a adăugat că nu se va mai ține cont de veniturile oamenilor, pentru că se presupune că cei care au un consum mediu au și un venit mediu.