Un proiect de lege care se află în dezbaterea senatorilor prevede ca meșteșugarii tradiționali din țara noastră să primească o rentă viageră.
Potrivit actului normativ, această rentă ar putea ajunge la câteva mii de lei.
Prin aceasta se intenţionează recunoaşterea statutului de meșteșugar tradițional, susţin iniţiatorii proiectului de lege.
Propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial ca să se aplice.
Astfel, în funcție de bugetele autorităților, renta acordată meșteșugarilor va trebui să fie cel puțin cât salariul minim net pe țară (2.080 de lei în 2019), dar cel mult cât salariul mediu brut pe economie (5.163 de lei în prezent).
Pentru a putea să primească aceşti bani, meșteșugarii vor trebui să îndeplinească anumite condiții. Astfel, aceștia vor putea primi rentă doar dacă se înscriu într-un registru național al meșteșugarilor sau dacă dețin titlul de tezaur uman viu.
Potrivit proiectului, renta pentru meșteșugari va fi netransmisibilă, iar plata acesteia va înceta la decesul beneficiarului. Totodată, ea va putea fi cumulată cu orice fel de venituri ale beneficiarului.
Potrivit actului normativ meșteșugari tradiționali sunt considerați cei care realizează, prin tehnici preponderent manuale, obiecte de uz utilitar sau decorativ, care sunt reprezentantive pentru obiceiurile și practicile locale, transmise din generație în generație.
Pe de altă parte, conform Ordinului Ministerului Culturii nr. 2.491/2009, tezaur uman viu este un titlu acordat „acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept creatoare şi transmițătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiționale nealterate”.
Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro