Verdictul BCE: România nu îndeplinește nicio cerință pentru adoptarea euro

Sursa foto: Arhiva EVZ

 Țările din UE care aspiră să intre și în zona euro nu îndeplinesc condițiile de convergenţă. Este verdictul dat de Banca Centrală Europeană în ceea ce privește stadiul în care se află cele șapte țări angajate în acest proces- Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia. Situația României este cea mai clară, pentru că țara noastră  nu îndeplinește niciun criteriu.

Iată ce scrie site-ul emerging-europe,com! “Nici măcar una din cele şapte ţări angajate legal în trecerea la euro (Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia) nu întruneşte actualmente toate cerinţele pentru adoptarea monedei unice a UE.

Conform celui mai recent raport BCE privind convergenţa, care prezintă evaluarea progreselor făcute de statele din afara zonei euro spre adoptarea monedei unice europene, niciuna din cele şapte ţări nu îndeplineşte criteriul referitor la rata de schimb, întrucât niciuna nu face parte din Mecanismul ERM II.

Este nevoie de o participare de cel puţin doi ani în acest mecanism în care să nu se manifeste tensiuni severe, înainte de aderarea la zona euro. Pe lângă stabilitatea ratei de schimb, criteriile de convergenţă includ stabilitatea preţurilor, finanţe publice solide şi convergenţa ratei dobânzii pe termen lung. Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul stabilităţii preţurilor, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratei dobânzii pe termen lung. România nu îndeplineşte niciun criteriu.

Raportul arată totodată că inflaţia este mai mare decât cea permisă în cinci din cele şapte ţări aspirante (excepţiile sunt Croaţia şi Suedia) şi BCE a spus că este preocupată de sustenabilitatea convergenţei inflaţiei în cele mai multe din ele. Pe lângă evaluarea condiţiilor formale de aderare la zona euro, raportul mai constată că legislaţia naţională din fiecare din aceste şapte state membre, cu excepţia Croaţiei, nu este pe deplin compatibilă cu regulile uniunii economice şi monetare.

"Raportul convergenţei prezentat astăzi arată progrese încurajatoare ale unor ţări, deşi mai sunt încă mai multe etape de parcurs înainte ca ele să poată adera la zona euro", a spus vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru o Economie care Lucrează pentru Oameni, Valdis Dombrovskis. "Ca întotdeauna, Comisia este gata să susţină aceste state membre. Un reper semnificativ pe această cale este aderarea la ERM II, pentru care Croaţia şi Bulgaria se pregătesc actualmente. Salutăm eforturile ambelor ţări în această direcţie".

Bulgaria şi Croaţia sunt singurele state din grupul celor şapte care fac pregătiri active pentru adoptarea euro şi speră să adere la ERM II anul acesta. Croaţia a depăşit unul din obstacolele în calea integrării săptămâna trecută, când BCE a confirmat că cele cinci mari bănci ale sale nu se confruntă cu capitaluri insuficiente.

În 9 iunie, premierul Croaţiei, Andrej Plenković, le-a trimis scrisori liderilor statelor membre UE şi Comisiei Europene în care le cere sprijinul pentru aderarea la ERM II încă din iulie. Bulgaria şi-a exprimat şi ea dorinţa de a adera în acelaşi moment”.