Verdict: culpă medicală de jumătate de milion de euro
- Cristina Lica
- 18 noiembrie 2011, 08:52
Un medic ortoped de la Spitalul "Foişor" trebuie să-i plătească daune de 500.000 de euro unui pacient pe care, în loc să-l vindece de hernie de disc, l-a lăsat paralizat pe viaţă.
Un chirurg de la Spitalul de Ortopedie "Foişor" din Bucureşti a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare şi obligat să plătească daune de 500.000 de euro pacientului său, Dan Dragomir, de 35 de ani, căruia i-a greşit operaţia de hernie de disc, lăsându-l paralizat.
Curtea de Apel Bucureşti a finalizat procesul medicului Romeo Traian Ursu, care datează din 2008, în urma căruia chirurgul a fost acuzat de procurori de vătămare corporală din culpă. În loc să-i facă un implant de proteză discală, chirurgul ortoped a lovit prea tare în instrumentul cu care ţinea discurile depărtate, producându-i o hemoragie.
Medicul a pledat întotdeauna nevinovat, scuzându-se că, în timpul operaţiei, a apărut o complicaţie pe care nu a putut să o controleze.
În plus, medicul a susţinut că mai mulţi martori l-au văzut pe pacientul său mergând pe stradă, deşi acesta îl acuză că l-a lăsat paralizat.
Cel mai cunoscut caz de malpraxis - doctorul Ciomu
Puţini medici români acuzaţi de malpraxis au fost condamnaţi şi obligaţi să plătească daune. Un medic ginecolog şi un anestezist din Oradea au fost condamnaţi, pe 15 noiembrie, la închisoare cu suspendare şi la plata de daune morale în valoare de 60.000 de euro pentru doi copii, a căror mamă a murit în 2006 în urma unei operaţii de cezariană.
Cel mai cunoscut caz de malpraxis a fost cel al doctorului Naum Ciomu. După ce i-a secţionat penisul unui pacient în timpul unei operaţii în 2004, a fost obligat să achite daune în valoare de 500.000 de euro. Daunele au fost achitate de Primăria Capitalei, care s-a întors împotriva lui Ciomu în instanţă. Judecătorii au decis că acesta poate fi executat silit în limitele legii.