În trimestrul III 2011, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 24,7% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 9,4% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor, potrivit datelor primate de la INS.
Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, în trimestrul III 2011, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2402 lei pe gospodărie şi 835 lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2012 lei lunar pe gospodărie (700 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 390 lei lunar pe gospodărie (135 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (50,0% din veniturile totale ale gospodăriilor, pondere în creştere cu 2,4 puncte procentuale faţă de trimestrul I şi cu 1,4 puncte procentuale faţă de trimestrul II 2011).
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (24,0%), veniturile din agricultură (3,6%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,8%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,7%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (16,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,4%).
Veniturile din salarii, 63% din total
Diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat în funcţie de mediul de rezidenţă. În trimestrul III 2011, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 24,7% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 9,4% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor. În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 63,4% din salarii (în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de trimestrul II şi cu 2,8 puncte procentuale faţă de trimestrul I), de 23,4% din prestaţii sociale (în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de trimestrul II şi cu 0,6 puncte procentuale faţă de trimestrul I), veniturile în natură reprezentând 7,1% din total (în scădere cu un punct procentual faţă de trimestrul II şi cu 2,1 puncte procentuale faţă de trimestrul I 2011).
În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 38,3% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (30,0% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 8,3% din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (28,0%) şi celor din prestaţii sociale (25,0%).