Vederea bionică

O echipă de cercetători ai Universităţii Washington a reuşit să fabrice o lentilă de contact capabilă să-i ofere purtătorului vedere „supraumană“, prin intermediul unui circuit integrat care poate afişa texte, simboluri sau imagini supraimpuse peste ceea ce se vede în mod normal.

Lentilele în cauză funcţionează, practic, la fel ca un afişaj virtual, putând fi extrem de utile într-o vastă gamă de aplicaţii. Spre exemplu, şoferii şi piloţii ar putea urmări în timp real viteza cu care se deplasează ori locul în care se află pe hartă, utilizatorii de internet ar putea naviga pe un ecran văzut numai de ei, iar pasionaţii de jocuri pe calculator s-ar putea cufunda cu totul în lumea virtuală a jocului lor preferat. „Oamenii pot găsi tot soiul de aplicaţii pentru această invenţie, chiar şi unele la care noi nu ne-am gândit când am creat-o. Ţelul nostru este să facem o demonstraţie a acestei tehnologii, să ne asigurăm că funcţionează şi că este sigură“, a declarat Babak Parviz, coordonatorul echipei multidisciplinare care a creat revoluţionarele lentile.

Deocamdată, acestea au fost testate numai pe iepuri, care după 20 de minute nu au prezentat reacţii adverse. La modul ideal, instalarea sau scoaterea „ochiului bionic“ va fi la fel de simplă ca punerea sau scoaterea unei lentile de contact, iar după instalare utilizatorul nici nu ar simţi că îl poartă, a spus Parviz. Prototipul nu corectează vederea purtătorului, dar următoarele versiuni o vor putea face şi, de asemenea, vor putea comunica wireless, după caz, cu alte echipamente fixe sau mobile.