Cu ce s-au jucat părinții și bunicii? Când au apărut jucăriile? Întotdeauna jucăriile au fost la fel? Sunt întrebări ale căror răspunsuri vor putea fi descoperite la Timișoara, începând de marți, când are loc deschiderea oficială a expoziției Copilărie minunată – Jucării de altădată, organizată de Muzeul Național al Banatului și Asociația Muzeul Jucăriilor din București, sub egida Consiliului Județean Timiș. Vernisajul are loc la ora 12.00.
Asociaţia Muzeul Jucăriilor a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii. Astfel, în ultimii 40 de ani au fost achiziţionate din România o colecție de jucării (peste 12.000), fabricate în țară și în străinătate între anii 1900-1980.
Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, dar toate, absolut toate jucăriile expuse au fost martorele unui zâmbet. În aparenţă, colecționarii exponatelor sunt doar nişte copii care au crescut și, devenind oameni mari care n-au renunţat la jucăriile lor și care de a lungul timpului și-au transformat pasiunea în profesie.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 5 iunie – 2 iulie 2018, de marți până vineri, în intervalul orar 10,00 - 1800.