Pentru a încuraja folosirea energiei regenerabile, Vaticanul a creat un proiect de montare a unor panouri solare pe una dintre cele mai importante edificii, basilica Sfântul Petru din Roma, relatează "Le Monde". Acoperişul basilicii, cu o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi, va fi acoperit cu 1.200 de panouri solare şi ecrane reflectorizante.
Papa Benedict al XVI-lea, un ecologist convins, este de părere că prin intermediul lucrărilor, care vor începe în septembrie, Vaticanul va deveni primul stat care va îndeplini obiectivul Uniunii Europene: economisirea a 20% din consumaţia totală de energie a unui stat. Cu toate că nu face parte din UE, Vaticanul, un stat de numai 44 km pătraţi, continuă eforturile de protejare a mediului înconjurător.
Pe 1 ianuarie 2007, cu ocazia zilei mondiale a păcii, Papa a declarat că "în condiţiile accelerării degradării mediului, umanitatea trebuie să realizeze că nu se poate folosi de resursele Terrei la fel ca în trecut. Astfel, trebuie să se creeze o conştiinţă ecologică prin intermediul căreia să se încurajeze dezvoltarea de proiecte şi iniţiative concrete. Scopul nostru este să folosim resursele biomasei pentru a satisface resursele energetice ale oraşului pontifical".
Mauro Villarini, responsabil cu proiectul Vaticanului de folosire a energiei regenerabile, a declarat pentru publicaţia "L'Osservatore romano", ediţia din 29 august 2008, faptul că "energia solară reprezintă un dar care vine de sus, o resursă aproape inepuizabilă, care ar putea satisface toate necesităţile energetice ale Terrei".
Următorul proiect propus de Vatican este acela al producerii căldurii şi a aerului rece, prin intermediul unui procedeu intitulat "solar cooling".