Un an de război în Ucraina: Durerea, apelurile și rugăciunile Papei Francisc

Sursa: Arhiva EVZ

În această zi, reparcurgem cele 12 luni de la invadarea țării est-europene prin cuvintele Papei Francisc, care ne-a cerut mereu să nu uităm poporul ucrainean, chinuit de un conflict "absurd și crud", și să nu ne obișnuim cu barbaria armelor.

24 februarie 2022: În timp ce lumea începe să iasă din furtuna pandemiei, în Ucraina este lansată ofensiva militară a Forțelor Armate ale Federației Ruse. Cu o zi înainte, la audiența generală, Papa Francisc a făcut un apel cu "mare durere în inimă pentru agravarea situației": "Aș vrea să adresez un apel celor care au responsabilități politice, astfel încât să-și facă un serios examen de conștiință în fața lui Dumnezeu, care este Dumnezeul păcii și nu al războiului". Însă, a prevalat logica opusă, cea a armelor. În zorii zilei de 24 februarie, trupele rusești primesc ordinul de a invada Ucraina.

Decizia a venit la scurt timp după recunoașterea republicilor separatiste din Donbas, situate pe teritoriul ucrainean, Donețk și Luhansk. Pe parcursul acestor 12 luni zguduitoare de război, cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea Sfântului Scaun de a media și de a face tot posibilul pentru a favoriza o cale de dialog și cooperare, scrie vaticannews.va.

Deschiderea frontierelor, a inimilor și a ușilor pentru ucrainenii fugiți din țara lor

După izbucnirea conflictului, apelurile Sfântului Părinte au devenit rugăminți neîncetate: "De mai multe ori ne-am rugat", a spus Suveranul Pontif la "Angelus", pe 27 februarie, "ca această cale să nu fie urmată. Și nu încetăm să ne rugăm, ba chiar  îl implorăm pe Dumnezeu cu și mai multă intensitate".

2 martie 2022 a fost o zi de post și rugăciune, promovată de Papa Francisc, pentru pace în Ucraina. Forței rugăciunii i s-a alăturat, încă din primele zile ale conflictului, un alt chip încurajator: cel al solidarității. La audiența generală din 2 martie, Suveranul Pontif, salutându-i pe polonezi, a amintit că cetățenii polonezi au fost primii care au sprijinit Ucraina, deschizând granițele, inimile și ușile caselor "ucrainenilor care fugeau de război".

Râuri de sânge și lacrimi

Papa Francisc a cerut deschiderea unor coridoare umanitare, pentru "garantarea și facilitarea accesului ajutoarelor în zonele asediate". La rugăciunea "Angelus", din 6 martie, Suveranul Pontif a descris conflictul, în cruda sa realitate, cu aceste cuvinte: "În Ucraina curg râuri de sânge și lacrimi. Nu este doar o operațiune militară, ci un război care seamănă moarte, distrugere și mizerie.

Victimele sunt din ce în ce mai numeroase, la fel ca și oamenii care fug, în special mame și copii". Tot la rugăciunea "Angelus", din 6 martie, Suveranul Pontif a amintit, de asemenea, că doi cardinali au mers în țara devastată de război "pentru a sluji poporul, pentru a-l ajuta". Este vorba despre cardinalii Konrad Krajewski și Michael Czerny.

În misiune în numele Sfântului Părinte

Cei doi cardinali au fost trimiși chiar de pontif ca reprezentanți ai Sfântului Părinte pentru a fi mesageri ai solidarității și apropierii față de refugiați și victimele războiului. Prezența lor, spune Suveranul Pontif la "Angelus" din 6 martie, este un gest "nu doar  al Papei, ci al întregului popor creștin, care vrea să-și exprime apropierea și să spună: Războiul este o nebunie! Opriți-vă, vă rog! Priviți această cruzime". Cardinalul Czerny s-a întâlnit cu refugiații în centrele de primire din Ungaria și a traversat granița în localitatea ucraineană Beregovo.

Krajewski despre misiunea de pe frontul din Ucraina: "Iisus, am încredere în tine"

În acest an de război, cardinalul Krajewski s-a aflat în mai multe misiuni de ajutorare în Ucraina. Într-una dintre acestea, în septembrie 2022, elemozinierul Sanctității Sale a fost implicat într-un schimb de focuri. Dar misiunea nu s-a oprit și cardinalul a continuat să ducă ajutoare, alimente, rozarii și binecuvântarea Papei Francisc pentru ca nimeni să nu se simtă singur.

El s-a rugat în fața numeroșilor morți îngropați în gropi comune din Izium. În Ucraina, cardinalul Krajewski a dus generatoare de curent și tricouri termice și a livrat două ambulanțe donate de Sfântul Părinte. În luna mai, secretarul pentru Relațiile cu statele și organizațiile internaționale, monseniorul Paul Richard Gallagher, a mers și el în Ucraina. A vizitat orașele martire Vorzel, Irpin și Bucea, unde s-a rugat în fața gropii comune de lângă biserica ortodoxă "Sfântul Andrei".

"În numele lui Dumnezeu, opriți masacrul!"

"Puneți capăt războiului", este cererea neîncetată, care a însoțit cuvintele Papei Francisc de la începutul conflictului. La "Angelus" din 13 martie, Papa Francisc a cerut, în numele lui Dumnezeu, oprirea masacrului din această țară chinuită și a amintit că orașul "Mariupol a devenit un oraș martir al războiului chinuitor". La 14 martie, adresându-se unei asociații cu scop etic și social, Suveranul Pontif a îndemnat la reflecție asupra modului în care omul poate ignora învățăturile istoriei: "Diferitele războaie regionale și mai ales războiul actual din Ucraina arată că cei care conduc destinele popoarelor nu au înțeles încă lecția tragediilor secolului al XX-lea".

Convorbire video cu Patriarhul Kiril

La 16 martie a avut loc convorbirea video între Suveranul Pontif și Patriarhul Kiril al Moscovei. Directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a relatat că discuția s-a axat pe "războiul din Ucraina și pe rolul creștinilor și al păstorilor lor de a face totul pentru ca pacea să prevaleze". Papa Francisc a fost de acord cu patriarhul că "Biserica nu trebuie să folosească limbajul politicii, ci limbajul lui Iisus". "Cei care achită nota de plată a războiului", a adăugat Suveranul Pontif, "sunt persoanele: soldații ruși și persoanele bombardate și ucise". "Războaiele", a spus pontiful în concluzie, "sunt întotdeauna nedrepte, pentru că cei care plătesc sunt poporul lui Dumnezeu".

Războiul este inuman, este un sacrilegiu

Zilele trec și "agresiunea violentă împotriva Ucrainei nu se oprește, din păcate". "Un masacru fără sens în care, în fiecare zi, se repetă carnagii și atrocități", a amintit din nou Suveranul Pontif la  "Angelus " din 20 martie. "Atâția bătrâni, bolnavi și săraci, separați de familiile lor, atâția copii și persoane fragile rămân să moară sub bombe, fără a putea primi ajutor". "Toate acestea sunt inumane! De fapt, este un sacrilegiu, fiind împotriva sacralității vieții umane, mai ales împotriva vieții umane lipsite de apărare, care trebuie respectată și protejată, nu eliminată, și care vine înaintea oricărei strategii! Să nu uităm: războiul este crud, inuman, este un sacrilegiu!".

Conflictul amenință întreaga lume

Este de nesuportat "să vezi ce s-a întâmplat și se întâmplă în Ucraina". Adresându-se participanților la întâlnirea promovată de Centrul Italian al Femeilor, pe 24 martie, Suveranul Pontif a explicat că tragedia din țara est-europeană este "rodul vechii logici de putere, care încă domină așa-numita geopolitică". "Istoria ultimilor 17 ani demonstrează acest lucru: războaiele regionale nu au lipsit niciodată; de aceea am spus că ne aflăm în al treilea război mondial pe bucăți, câte un pic peste tot; până la acest conflict care are o dimensiune mai mare și care amenință întreaga lume".

Act de consacrare la Inima Neprihănită a Mariei

La 25 martie 2022, Papa Francisc a prezidat celebrarea penitențială în Bazilica "Sfântul Petru" și la final a recitat rugăciunea de Consacrare la Inima Neprihănită a Mariei a umanității și, în special, a popoarelor din Rusia și Ucraina. "Izbăvește-ne de război, ferește lumea de amenințarea nucleară.... Pune capăt războiului, dăruiește lumii pacea". În uniune cu episcopii și credincioșii din întreaga lume, Sfântul Părinte a încredințat Inimii Neprihănite a Mariei tot ceea ce trăiește omenirea: "Nu este o formulă magică, nu, nu este astfel; ci este un act spiritual, un gest al încrederii depline a copiilor care, în chinurile acestui război crud și fără sens care amenință lumea, recurg la Mama Cerească", a explicat Papa Francisc în omilia celebrării penitențiale din Bazilica "Sfântul Petru".

Se distruge viitorul

La puțin peste o lună de la începutul războiului, pe care Suveranul Pontif îl numește "crud și fără sens", fiecare al doilea copil a fost strămutat din Ucraina.  "Acest lucru înseamnă distrugerea viitorului", a subliniat Sfântul Părinte la "Angelus" din 27 martie. La audiența generală din 6 aprilie, reparcurgând călătoria apostolică în Malta, Suveranul Pontif a subliniat că, "după cel de-al Doilea Război Mondial, s-a încercat să se pună bazele unei noi istorii de pace dar, din păcate, –  nu învățăm – vechea istorie a marilor puteri aflate în competiție a continuat", iar în actualul scenariu din Ucraina se vede "impotența Organizației Națiunilor Unite". Știrile despre război, "în loc să aducă ușurare și speranță,  relatează în schimb despre noi atrocități, cum ar fi masacrul de la Bucea", a amintit Suveranul Pontif, făcând referire la "actele de cruzime din ce în ce mai oribile" săvârșite chiar împotriva "civililor, a femeilor și copiilor lipsiți de apărare".

Pace pentru chinuita Ucraina

În mesajul "Urbi et Orbi", cu prilejul Sfintelor Paști din 2022, Papa Francisc a îndemnat să lăsăm ca "pacea lui Hristos să intre în viețile noastre, în casele noastre, în țările noastre". "Să fie pace pentru Ucraina martirizată, atât de aspru încercată de violența și distrugerea războiului". Suveranul Pontif a făcut apel la angajamentul de a striga pentru pace: "Vă rog, vă rog: să nu ne obișnuim cu războiul". Și, amintind suferințele teribile îndurate de poporul ucrainean, a spus: "Port în suflet numeroasele victime, milioanele de refugiați și persoane strămutate în interiorul țării, familiile sfâșiate, bătrânii rămași singuri, viețile distruse și orașele rase de pe fața pământului".

Lacrimile poporului ucrainean în fața Maicii Preacurate

Pe 8 mai, numeroși credincioși s-au adunat în jurul veneratei imagini a Preacuratei Fecioare Maria din Sanctuarul din Pompei (Italia) pentru a-i adresa rugăciunea de implorare, așa-numita "Suplica". "Îngenunchind spiritual în fața Preacuratei Fecioare Maria", a spus pontiful după rugăciunea "Regina Caeli", "îi încredințez dorința arzătoare de pace a atâtor popoare care, în diferite părți ale lumii, suferă nenorocirea fără sens a războiului. Sfintei Fecioare îi prezint în mod special suferințele și lacrimile poporului ucrainean". Apoi, Sfântul Părinte i-a îndemnat din nou pe credincioși să se încredințeze rugăciunii, spunând: "În fața nebuniei războiului, să continuăm, vă rog, să ne rugăm în fiecare zi Rozariul pentru pace". La 13 mai, întâlnindu-se cu managerii și personalul autorității naționale de aviație civilă, Papa Francisc și-a exprimat o speranță: "Fie ca cerul să fie, mereu, numai un cer de pace, să zburăm în pace pentru a stabili și a consolida relațiile de prietenie și de pace.

Nu folosiți cerealele ca armă

În iunie 2022, audiență generală este marcată de un apel: "Blocarea exporturilor de grâu din Ucraina, de care depinde viața a milioane de oameni, mai ales în țările cele mai sărace, este foarte îngrijorător. Fac un apel din inimă pentru ca toate eforturile să fie depuse pentru a rezolva această problemă și pentru a garanta dreptul universal al omului la hrană. Vă rog să nu folosiți grâul, un aliment de bază, ca armă de război" – a spus Suveranul Pontif.

Dorința de a merge în Ucraina

În aceste 12 luni sfâșiate de conflicte, Papa Francisc și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a merge în Ucraina. La 4 iunie, pontiful s-a întâlnit cu participanții la "Trenul copiilor" din Curtea Neamurilor. Unuia dintre ei, un copil ucrainean, i-a adresat aceste cuvinte: "Aș vrea să merg în Ucraina; numai că trebuie să aștept momentul să o fac, știi? Pentru că nu este ușor să iei o decizie, care poate face mai mult rău decât bine întregii lumi. Trebuie să aștept momentul potrivit pentru a o face". La 5 iunie, în solemnitatea Rusaliilor și "la o sută de zile de la începutul agresiunii armate împotriva Ucrainei", Sfântul Părinte a subliniat, la rugăciunea "Regina Coeli" că războiul "este negarea visului lui Dumnezeu: popoare care se ciocnesc, popoare care se ucid între ele, popoare care, în loc să se apropie, sunt alungate din casele lor". Și a reînnoit apelul către liderii națiunilor, de a nu duce "umanitatea la ruină".

Sufocarea vocii umanității care cheamă la pace

O săptămână mai târziu, pe 12 iunie, tot la rugăciunea antifonului marian, gândul Papei Francisc s-a îndreptat din nou spre "populația din Ucraina, afectată de război". "Timpul care trece nu ne alină durerea și grija pentru aceste persoane chinuite. Vă rog, să nu ne obișnuim cu această realitate tragică! Să o avem mereu în inimile noastre. Să ne rugăm și să luptăm pentru pace".

În mesajul său pentru cea de-a VI-a Zi Mondială a Săracilor, la data de 13 iunie, Suveranul Pontif a evidențiat că "războiul din Ucraina a ajuns să se alăture războaielor regionale care, în ultimii ani, au semănat moarte și distrugere. Dar aici tabloul este mai complex din cauza intervenției directe a unei "superputeri", care intenționează să-și impună voința împotriva principiului autodeterminării popoarelor. Scenele de tragică amintire se repetă și, încă o dată, șantajul reciproc al câtorva oameni puternici acoperă vocea umanității, care cheamă la pace".

12 august este ziua unei noi convorbiri telefonice între Papa Francisc și președintele Volodimir Zelenski. Vestea a fost dată chiar de șeful statului ucrainean, care într-un mesaj pe Twitter a vorbit despre ororile din țara sa și i-a exprimat recunoștința Suveranului Pontif pentru rugăciunile sale. Zelenski însuși, care a intervenit pe 22 martie într-un hang-out cu Parlamentul italian, a deschis conversația video, spunând că a vorbit cu Papa Francisc: "A spus cuvinte foarte importante". O altă conversație telefonică dintre Papa Francisc și Zelenski datează din 26 februarie, la două zile după atacul rusesc. Cu această ocazie, Suveranul Pontif i-a exprimat președintelui ucrainean "cea mai profundă durere pentru tragicele evenimente" din Ucraina. (Rador)