Oamenili de afaceri din România ar trebui să finanţeze cumpărarea sculpturii Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi, pentru a nu se recurge la situaţia jenantă de a obliga oamenii săraci să dea bani pentru această lucrare, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
“Comunitatea oamenilor de afaceri din România ar putea să cumpere o statuie ca să nu intrăm în buzunarele oamenilor săraci. (...) Ar fi un un gest de respect al oamenilor bogaţi din această ţară faţă de istoria României”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, la conferinţa Capital “Influenţa BREXIT-ului asupra economiei româneşti”.
În opinia sa, pentru cumpărarea de către statul român a statuii există două soluţii – fie din banii tuturor contribuabililor, ceea ce “având în vedere istoria recentă a României, ar fi o soluţie jenantă şi o soluţie de ultimă instanţă”, fie de către cei bogaţi.
“Până la 1 octombrie am impresia că încă se mai poate face ceva ca să nu se recurgă la gesturi de ultimă instanţă: să obligăm oamenii săraci din această ţară să scoată bani din buzunar să cumpere o statuie”, a subliniat Vasilescu.
Războiul de Independenţă, susţinut de un om de afaceri
El a reamintit faptul că fondatorul Băncii Naţionale a României, omul de afaceri Eugeniu Carada, a finanţat din banii proprii Războiul de Independenţă al României din anii 1877 - 1878.
“Întemeietorul BNR, Eugeniu Carada, un om de afaceri prosper al vremii, a susţinut din propriul buzunar, nu cumpărarea unei statui, ci un război. Poate puţini oameni ştiu că Războiul de Independenţă al României din anii 1877 - 1878 a fost finanţat prin eforturile unui om de afaceri, pentru că ţara a fost la un moment dat sugrumată şi nu mai putea susţine războiul. Acest om de afaceri a susţinut un război, nu a cumpărat o statuie”, a mai spus Vasilescu.