Vasile Ernu salută „Heil Stalin”, la Moscova

Vasile Ernu salută „Heil Stalin”, la Moscova

Scriitorul Vasile Ernu îşi lansează noul proiect editorial, “Heil Stalin! Sau ultimii eretici ai Imperiului”, la Târgul Internaţional de Carte de la Moscova.

Vasile Ernu este invitat, de astăzi până duminică, la Târgul Internaţional de Carte de la Moscova, unde îşi va lansa noul proiect editorial, “Heil Stalin! Sau ultimii eretici ai Imperiului” (titlul provizoriu). Varianta în limba română a volumui va apărea în toamna acestui an la Polirom.

Târgul Internaţional de Carte de la Moscova este una dintre cele mai importante manifestari de profil din Estul Europei, având peste 200 de scriitori invitati. Tema ediţiei de anul acesta este „The Future”.

Vasile Ernu, cunoscut datorită volumului „Născut in URSS” (dublu recompensat cu Premiul pentru debut, de către USR şi România literară / tradus în Rusia şi aflat în curs de apariţie în Italia, Spania, Bulgaria şi Ungaria), participă la Târgul de la Moscova în cadrul „EuroReadings”, un programul special, la care mai sunt invitaţi scriitori cunoscuţi din Europa: Attila Bartis (Ungaria), Arnon Grunberg (Olanda), Wojciech Kuczok (Polonia), Rober Bober (Franta), Alek Popov (Bulgaria), Jonas Bengtsson (Danemarca) şi Melissa P. (Italia).

Un terorist şi un scriitor

„Heil Stalin! sau ultimii eretici ai Imperiului”  spune – cu ironie, cinism şi mult umor – povestea a doi eroi din două lumi diferite: un bătrân terorist care a încercat să-l asasineze pe Stalin, devenit dizident ce a scandalizat mai multe regimuri politice, şi un tânăr scriitor specialist în tehnici de fraudare a băncilor.

Doi eroi din două generaţii diferite, care îşi împărtăşesc idei, tehnici de luptă şi de subsistenţă, secrete de decodare a divreselor limbaje, precum şi forme de rezistenţă şi virusare a unor mecanisme de control şi represiune.   Cei doi nonconformişti practică cele mai ingenioase forme de „apărare civilă”, indiferent dacă aceştia se află în Gulag sau pe Wall Street. Ce fel de arme, ce fel de substanţe şi ce fel de „vrăji” trebuie să foloseşti în societăţi cu un nivel ridicat de poluare ideologică?

 

Ne puteți urmări și pe Google News