Multe obiceiuri de zi cu zi vă pot îmbătrâni prematur. Iar fața mai în vârstă este una dintre cele mai frecvente probleme atât la bărbaţi cât şi la femei. Deşi se încearcă să se corecteze cosmetic prin creme, măşti hidratante și injecții cu Botox, potrivit Societății Americane de Chirurgie Plastică Estetică, ar fi cam degeaba totul.
De exemplu în 2016, mai mult de șapte milioane de injecții cu toxină botulinică, ingredientul din Botox și Dysport, au fost efectuate numai la bărbați. Nu mai vorbim de statistica la femei. Dar ați putea evita să vă bazați pe creme și proceduri scumpe dacă vă concentrați eforturile asupra prevenirii îmbătrânirii premature. Mai jos prezentăm câteva cauze care contribuie la îmbătrânirea prematură.
Nu folosiţi protecţie solară: "Chiar si o scurta expunere la radiaţiile UV creste prezenta radicalilor liberi care distrug colagenul, elastina si celulele pielii, provocand îmbatranirea prematură a pielii şi posibila dezvoltare a tumorilor", spune Joshua Zeichner, MD, director de cercetare in departamentul de dermatologie de la Spitalul Mount Sinai
Ore puţine de somn: Somnul vă poate ajuta să arătați mai tineri mai mult timp, conform lui Zeichner. El explică faptul că celulele pielii noastre funcționează pe un ritm circadian similar ciclului de somn-trezire. Ritmul circadian este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale. Noaptea, aceste celule lucrează pentru a repara daunele pe care le-am suferit în timpul zilei, spune el, ca fiind expus la lumina soarelui, la poluare... Lipsa de somn anulează întregul proces, iar pielea ta nu se poate pregati pentru a doua zi, spune Zeichner. Pielea ta este stresată și nu reușește să finalizeze procesul de reparare, ducând în cele din urmă la celule mai puțin sănătoase și îmbătrânirea prematură.
Consumați puțin fructe și legume: Cu toate acestea, mai multe studii sugerează că o dietă echilibrată care cuprinde fructe și legume poate ajuta la prevenirea deteriorării pielii provocând prea devreme îmbătrânirea.
Consumul de zahar: Alimentele zaharoase, cum ar fi pâinea albă, înghețată și chipsurile de cartofi, pot provoca tot felul de probleme cu fața ta. Consumarea prea multor amidonuri și zaharuri nu numai că vă afectează talia, ci și pielea, deoarece ele ridică vârful glicemic, favorizând astfel inflamația și acneea.
Fumatul: "Acest lucru se datorează faptului că fumatul scade cantitatea de oxigen și substanțe nutritive din piele fiind în detrimentul circulației sanguine", explică Zeichner.
Alcoolul: Alcoolul reduce de fapt nivelurile de antioxidanți din piele, făcând astfel imposibilitatea de a contracara acțiunea radicalilor liberi și de a favoriza în consecință, apariția ridurilor. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca încă nu există suficiente cercetări pentru a arăta ca alcoolul este direct legat de îmbatranire prematură, explica Zeichner.
Nu consumați suficientă apă: Deshidratarea are cu adevărat o influență negativă asupra corpului: crampe musculare, amețeli. Omiterea consumului de apa poate face ca pielea sa arate mai în vârstă, potrivit dr. Richard Besser, directorul general al Sănătăţii şi redactor medical la ABC News. "Dacă te deshidratezi, corpul tău va trage apă din țesuturile tale, din piele pentru a menține concentrația în sângele tău", a explicat Besser pentru ABC . "Pielea ta se va simți uscată, nu va fi la fel de elastică și așa vei arăta mult mai în vârstă".