Dacă învață foarte bine și vin din familii modeste, adolescenții români pot prinde o bursă integrală la un liceu în Marea Britanie. Costul unui an de studiu în străinătate începe de la 7.000 de euro.
Nu trebuie să aștepți facultatea pentru a merge la studii afară. Dacă înveți foarte bine, ai șanse să ajungi să înveți într-un alt sistem de edu cație chiar din liceu. Unele licee din România au încheiat parteneriate cu alte instituții de același fel din alte țări în baza cărora elevii învață o perioadă determinată în altă țară.
O altă variantă este printro organizație care activează în România. Un astfel de program este dezvoltat de Junior Achievement România (JAR) în parteneriat cu HMC pentru Europa Centrală și de Est. În fiecare an, elevii de clasa a X-a își pot depune dosarele de selecție în urma cărora vor ajunge să urmeze clasa a XI-a în Marea Britanie. În acest an, termenul până la care își pot depune candidaturile este 30 noiembrie. Profilul urmat la școala din România nu are împortanță, însă elevul trebuie să învețe la cursuri de zi, iar venitul părinților să nu depășească 25.000 de lire sterline pe an. „Anual, între 5 și 9 elevi sunt selectați pentru a urma cursurile unui liceu privat din Marea Britanie prin această metodă, la care se mai adaugă alți câțiva cu burse parțiale”, spune Lucian Grămescu, coordonatorul acestui program din partea JAR.
Costuri pentru părinți: de la 1.500 la 8.700 lire
După depunerea dosarelor, elevii selecționați (circa 40 din 200, câți depun în fiecare an) sunt supuși unui interviu de către reprezentanții HMC în urma căruia rămân doar finaliștii. Costul pe care le implică un astfel de program este de 1.500 de lire sterline. Bursa acoperă prețul studiilor, cazării (la cămin) și mesei, banii de buzunar fiind asigurați de părinți. La întoarcerea în România, echivalarea studiilor se face automat.
Altă variantă de studiu este contra cost. Un an de liceu în Marea Britanie costă circa 8.700 de lire sterline. „Cei mai mulți elevi aleg Marea Britanie pentru că este singura țară unde pot urma doi ani de studii și unde se pot înscrie apoi la Bacalaureatul britanic sau cel internațional, care le asigură acces mai ușor în universități bune”, a explicat Mihai Timofte, coordonatorul programului Liceu Public în Străinătate al International Education Center. Aplicațiile pot fi depuse până pe 28 februarie 2015.
A învățat germana în 5 luni
Adriana Opriș a studiat în timpul liceului un an prin Programul Liceu Public în Străinătate. A ales Germania, cu toate că nu știa limba: „Am plecat cu o lună mai devreme pentru a face un curs de limba germană. În 5 luni vorbeam fluent. Asta înseamnă enorm pentru că acum mi-am ales o facultate cu predare în limba germană“, a declarat Adriana. Familiarizarea cu o cultură nouă și oameni noi a ajutat-o să se maturizeze mai repede, consideră tânăra.