De la începutul anului, peste 50.000 de români s-au testat de bunăvoie, cei mai mulţi în perioada de vară. Medicii spun că unii dintre ei nu mai au curaj să vină şi la rezultate.
Numărul românilor care merg din proprie iniţiativă săşi facă testul pentru depistarea HIV a crescut mult în ultimii ani.
Dacă în 2005, doar 11.000 se încumetau să-şi facă analizele, anul trecut, peste 110.000 de oameni au vrut să afle dacă sunt infectaţi. Şi în primele luni ale acestui an, numărul acestora a fost peste aşteptări- 54.709, potrivit datelor de la Compartimentul pentru monitorizarea şi evaluarea infecţiei cu HIV.
În ultima perioadă, cel puţin 3-4 ieşeni s-au prezentat, săptămânal, la Centrul de testare şi consiliere din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, mai mulţi decât în vara trecută. Din fericire, niciun caz nu a fost depistat pozitiv.
Medicii spun că majoritatea celor care le trec pragul lucrează în străinătate şi profită de vacanţă pentru "a se controla". De asemenea, în ultimele zile, mai mulţi bărbaţi din Constanţa au solicitat să fie testaţi HIV/SIDA, după ce au întreţinut relaţii sexuale neprotejate cu o prostituată seropozitivă de 13 ani.
Pentru că unul dintre teste a ieşit "reactiv", va fi nevoie de investigaţii suplimentare pentru a stabili clar dacă bărbatul e infectat. DSP Constanţa a demarat o anchetă epidemiologică în acest caz.
Explozie de seropozitivi dependenţi de droguri
Un număr de 313 persoane au fost depistate de la începutul anului cu HIV/SIDA. Majoritatea (48%) au luat virusul pe cale sexuală, iar 31% dintre aceştia sunt utilizatori de droguri injectabile.
Autorităţile atrag atenţia că numărul dependenţilor de droguri seropozitivi a explodat. Dacă în 2010 nu erau decât 12 , de la începutul anului au fost depistaţi peste 100 de seropozitivi, potrivit unui raport realizat de Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş".
"Am descoperit, făcând aceste teste pentru grupul vulnerabil al consumatorilor de droguri, un număr destul de mare de teste pozitive. De aceea, şi noi, şi Institutul Matei Balş declarăm că suntem în pragul unei epidemii care poate să izbucnească în rândul consumatorilor de droguri", a declarat Maria Georgescu, preşedintele Asociaţiei Române Anti-SIDA.
În România, testarea HIV este voluntară, iar cei care doresc au posibilitatea să-şi păstreze anonimatul. Proba de sân ge este individualizată printr- un cod nume ric, iar rezul tatul este co - municat personal, nici măcar prin email.
Şi asta pentru că, potrivit legii, consilierea psihologică este obligatorie atât înainte de testare, cât şi la primirea rezultatelor. De frică, o parte dintre cei care vin să-şi facă analizele nu se mai întorc să-şi ia rezultatul, spun medicii. Ceea ce nu ştiu e că o primă testare nu este 100% sigură.
"Sunt cazuri şi cazuri, oa meni care se panichează atunci când află rezultatul, dar şi persoane care privesc totul cu nonşalanţă. Sunt bărbaţi sănătoşi care s-au căsătorit cu fete seropozitive de aici, din Giurgiu, şi care nici nu vin la control. În general, îşi fac testul persoanele care au avut relaţii neprotejate, gravidele, bolnavii programaţi la operaţie. Chiar săptămâna trecută am depistat o gravidă cu HIV, ea ştia de dinainte, dar abia a recunoscut", spune Paul Marinescu, directorul DSP Giurgiu.
- Bolnavii de SIDA şi-au făcut fermă. Nu vor să stea pe banii statului
- SEMNAL DE ALARMĂ! "Suntem în pragul unei EPIDEMII de infecţie cu HIV!"