Vântul solar "suflă" tot mai slab

Intensitatea vântului solar a ajuns la cel mai scăzut nivel de când a început înregistrarea acestor date, acum o jumătate de secol, spun oamenii de ştiinţă, anunţă AFP.

Măsurătorile radiaţiilor cosmice, eliminate din atmosfera superiară a Soarelui, au fost făcute cu naveta spaţială Ulysses, în cadrul unei misiuni a NASA, în colaborare cu Agenţia Europeană Spaţială (ESA).

Vântul solar "umflă un balon protector, heliosfera, în jurul sistemului solar", care protejează planetele din interior împotriva radiaţiei ce provine de la alte stele, a explicat Dave McComas, director executiv la Southwest Research Institute, din San Antonio, Texas, şi principalul cercetător din proiectul Ulysses.

"Cu vântul solar la cel mai scăzut nivel de când se fac înregistrări, e o şansă mare că heliosfera se va diminua în mărime şi putere", a spus Ed Smith, cercetător al NASA pentru proiectul Ulysses, citat de AFP.

"Dacă asta se va întâmpla, mai multe raze cosmice vor ajunge în partea interioară a sistemului nostru solar", a mai spus Smith, potrivit AFP.

Cercetătorii spun că slăbirea vânturilor solare pare scadă din cauza schimbărilor din câmpul magnetic al Soarelui, dar cauzele acestor schimbări nu sunt cunoscute.

Însă activitatea solară slabă poate fi benefică deoarece ea încetineşte sateliţii din jurul Pământului, permiţându-le să rămână în orbită mai mult timp.

În mod normal, Soarele are cicluri de 11 ani între perioade cu activitate intensă şi cele cu activitate scăzută.

Dar Smith a spus că rezultatele misiunii Ulysses, publicate în Geophysical Research Letters, arată că "suntem într-o perioadă de activitate minimă care s-a întins pe o perioadă mai lungă decât anticipam".

Naveta spaţială Ulysses a călătorit mai mult de 539 de milioane de kilometric în mai mult de 18 ani.