Vanghelie a jonglat un bloc pe persoană fizică

Marian Vanghelie este reclamat de ANI pentru fals în declaraţii deoarece s-ar fi dat proprietarul unui imobil pus în acte pe numele unui văr.

Marian Vanghelie şi-a trecut în declaraţia de avere un imobil pe care, în acte, îl pusese pe numele unui văr de-al său. Acesta este unul din cele trei motive pentru care Agenţia Naţională de Integritate l-a reclamat ieri pe primarul sectorului 5 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 pentru infracţiunea de fals în declaraţii. „Nişte tâmpiţi”, a comentat Vanghelie, într-o declaraţie pentru EVZ, acuzaţiile ANI.

Inspectorii ANI au descoperit că, deşi oficial Vanghelie s-a declarat în 2004 acţionar cu 65% la SC Bucureşti SA, la Registrul Comerţului numele primarului sectorului 5 nu apare printre proprietarii firmei. Este vorba de firma care a deţinut în proprietate clădirea fostului magazin Bucureşti, situat în centrul Capitalei.

„Nici nu aveam cum să apar în acte, pentru că nu eram proprietar direct. În acte era un văr de-al meu, căruia i-am dat bani cu împrumut. Dar eu am fost sincer, pentru că magazinul era al meu şi l-am declarat dintr-un exces de zel, dar se pare că a fost o greşeală”, a declarat, pentru EVZ, Marian Vanghelie.

Vărul este Sorin Nicolae Mircea, proprietarul în acte al clădirii. Povestea acestui imobil este veche şi de notorietate. Între timp, fostul magazin Bucureşti, ajuns în paragină, nu mai este nici măcar neoficial în proprietatea lui Vanghelie. În urma unui proces, clădirea a fost dobândită şi retrocedată urmaşilor proprietarilor iniţiali.

Apartamentul, taxele şi impozitele

Un alt motiv pentru care ANI l-a acuzat pe Vanghelie de fals în declaraţii ar fi faptul că a omis să menţioneze „în declaraţiile de avere şi de interese acţiunile pe care le deţine la SIF Oltenia, SIF Muntenia, SIF Transilvania, SIF Moldova, SIF Banat-Crişana, SIF Metropolitan Leasing SA”.

Primarul sectorului 5 spune că nu ştie să aibă acţiuni la societăţi de investiţii financiare.

„Poate e vorba de acţiunea aia, cuponul (obţinut în programul de privatizare în masă din anii ’90 - n.r.). Am şi uitat de ea”, a explicat Vanghelie pentru EVZ.

Ultimul motiv prezentat de ANI în solicitarea către Parchet de a-l cerceta pe Vanghelie pentru fals în declaraţii este acela că, deşi s-a declarat proprietar al unui apartament achiziţionat în 2001, „declaraţiile referitoare la apartament nu sunt confirmate de către Primăria Sector 2 - Direcţia de Impozite şi Taxe Locale”.

„Eu mi-am plătit impozitul. E adevărat, după vreo doi ani de când l-am cumpărat. Am plătit şi penalităţi. Am tot, chitanţe, pot dovedi. Să mai verifice că o să vadă”, a declarat Marian Vanghelie. Acesta susţine că „toate neînţelegerile vor fi lămurite”.

„Eu am aşteptat să mă citeze să lămurim ce neînţelegeri au, dar nu m-au chemat, deşi m-au anunţat de un an şi ceva că fac verificări. Nişte tâmpiţi. Mă duc şi la Parchet, n-am nicio problemă”, a spus Vanghelie.

El nu consideră demersul ANI drept o acţiune de hărţuire politică, ci doar „un exces de zel al băiatului ăla, Macovei”.

"Nici nu aveam cum să apar în acte, pentru că nu eram proprietar direct. În acte era un văr de-al meu, căruia i-am dat bani cu împrumut. Dar eu am fost sincer, pentru că magazinul era al meu şi l-am declarat dintr-un exces de zel.“

MARIAN VANGHELIE, primarul sectorului 5