Vampirii vin din America

Cartile cu personaje sangeroase au prins bine la publicul autohton.

O noua colectie de carti de gen „Vampirii Sudului” a aparut recent la Editura Leda, din Grupul Editorial Corint. Scrise de autoarea americana Charlaine Harris, cele trei romane publicate in Romania, „Morti pana la apus”, „Moartea la Dallas” si „Clubul mortilor”, vin cu un tip de vampiri cu totul diferit de cei care au facut deja cariera in literatura. Acestia s-au integrat in societate, dar se ciocnesc de intoleranta, frica si de dorintele oamenilor.

Postul HBO va lansa toamna aceasta in SUA serialul „True Blood”, inspirat din seria „Vampirii Sudului”. Ca aceste personaje ii inspira pe regizori si pe producatori o arata un nou film, „Castlevania”, facut dupa un joc video, pentru care se vor face filmari si in Romania, toamna aceasta.

Anne Rice a fost prima care si-a facut fani cu lumea intunecata, plina de pasiuni, razbunari si neimpliniri din cele doua serii, „Cronicile vampirilor” si „Noi povesti ale vampirilor”, cu cate sapte titluri, publicate la Rao din 1995.

Dupa prima dintre cartile ei, „Interviu cu un vampir”, s-a filmat in 1994 si blockbusterul cu Brad Pitt si Tom Cruise in rolurile principale. La Nemira, au aparut in ultimii doi ani, in colectia „Suspans”, trei titluri la fel de „sangeroase”: „Contesa Dracula. Erzebet Bathory”, „Noptile Bestiei” si „Hotel Transilvania”, ultimele doua scrise de Chelsea Quinn Yarbro.

Japonezii i-au reabilitat

Romanele cu vampiri ale lui Charlaine Harris folosesc povesti de dragoste, intriga, misterul si farmecul personajelor fantastice. A saptea carte din serie, „All Together Dead”, a aparut in SUA in luna mai 2007. Ea s-a clasat pe locul sase in topul celor mai vandute carti, in „The New York Times”.

Autoarea, care s-a nascut in delta fluviului Mississippi, la fel ca Anne Rice, originara din New Orleans, a transformat cu totul vampirii pe care ii stiau amatorii de gen. Personajele ei se hranesc cu sange artificial inventat de japonezi. Teoria care i-a scos la lumina, pentru a fi acceptati in societate, spune ca ei au fost infectati cu un virus.

Acesta le-a dat o stare cadaverica timp de cateva zile si provoaca alergii la argint, usturoi si soare. De cand au devenit cetateni americani legitimi, vampirii au noi probleme: oamenii ii vaneaza pentru ca sangele lor functioneaza ca un drog.

Charlaine Harris intra in lumea vampirilor prin Sookie Stackhouse, o telepata dintr-un orasel din Louisiana, care se indragosteste de un astfel de personaj. Pe cei doi ii apropie ceea ce-i face diferiti de ceilalti: telepatia si vampirismul. Astfel, autoarea pluseaza si pe problemele de zi cu zi ale minoritatilor, mult dezbatute in prezent. 

Violenta si sex Cu totul diferita de Sookie din „Vampirii Sudului”, Anita Blake, eroina altei autoare americane, Laurell L. Hamilton, vaneaza vampiri intr-o lume violenta si halucinanta. Doua carti din seria cu protagonista Anita Blake, „Cadavrul care rade” si „Placeri interzise”, au aparut in noiembrie 2006, la Editura Tritonic.

„Doua lucruri imi ies bine in cartile mele: sexul si violenta”, explica autoarea. Ea isi scrie cartile la persoana intai, cu elemente de thriller, roman politist si horror pur. Prima publicata in Romania, Anne Rice a devenit deja o clasica a genului. In cartile sale, de la „Interviu cu un vampir” la „Povestea hotului de trupuri”, ea creeaza o atmosfera sumbra, dar romantica, despre necunoscutul si singuratatea din noi, prin care a cucerit milioane de cititori.

VANZARI

Rice, cea mai citita Primele doua carti din seria „Vampirii Sudului”, adica „Morti pana la apus” si „Moartea la Dallas”, lansate in martie, s-au vandut in peste 6.300 de exemplare, adica aproape intregul tiraj. Cel de-al treilea titlu, „Clubul Mortilor”, publicat in aprilie, s-a vandut in peste 1.500 de exemplare.

Laurell K. Hamilton si cartile ei cu nerv de thriller, publicate in noiembrie anul trecut, au facut vanzari de peste 1.800 de exemplare („Placeri interzise”) si peste 1.600 de exemplare („Cadavrul care rade”). Dar cea mai citita dintre toate ramane Anne Rice, autoarea care a vandut peste 100 de milioane de exemplare din cartile ei cu vampiri in intreaga lume.

Vampirii in New Orleans

Charlaine Harris si Anne Rice vin amandoua din Louisiana, ultima dintre ele din chiar New Orleans. In „Interviu cu un vampir” apare marele incendiu care, in 1788, aproape ca a distrus faimosul Cartier Francez din acest oras. Atata doar ca, in carte, vampirul Lestat provoaca incendiul.

Printre atractiile turistice ale orasului New Orleans se numara Turul Vampirilor, cu plecare in fiecare seara de la Catedrala St. Louis. Turistii pot vedea locurile unde s-au filmat scene din filmul cu Brad Pitt si Tom Cruise, precum si ale unor povesti cu vampiri care circula in oras din anii ‘70.