Vampirii energetici. Aparatele electrocasnice care umflă facturile la energie electrică

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Combina frigorifică este unul dintre aparatele electrocasnice cu un consum foarte ridicat de energie. Acest echipament, care se întâlnește în casele multora dintre români este ceea ce se numește un „vampir energetic”, care încarcă foarte mult factura lunară la electricitate.

În condițiile în care prețurile la energie cresc în permanență, iar veniturile sunt lovite de inflație, mulți se gândesc să scape de o serie de aparate casnice mari consumatoare de energie. Mulți se orientează către alternative menite să reducă valoarea facturilor. Folosirea unor echipamente mari consumatoare de energie, pentru o perioadă mai lungă de timp, se va simți și în sumele pe care le plătim lunar pentru utilități.

De regulă, cei mai mari consumatori de energie electrică sunt electrocasnicele care au becuri roșii. Acestea consumă chiar și când nu sunt folosite, motiv pentru care este indicat să fie scoase din priză atunci când nu sunt utilizate. Printre acestea, se numără televizorul, mașina de spălat, aparatul de aer condiționat, cuptorul cu microunde, roboții de bucătărie, dar și combinele frigorifice etc.

Printre aparatele mari consumatoare de energie electrică sunt și combinele frigorifice, ce se găsesc în multe case ale românilor. Aceste aparate sunt considerate „vampiri energetici” din cauza consumului foarte ridicat. Alternativa pentru combina frigorifică este banalul frigider, mai economic.

Pe lângă combina frigorifică, aparatul de aer condiționat este, de asemenea, un mare consumator de energie electrică. Consumul crește cu atât mai mult în cazul în care echipamentul este folosit și la încălzirea locuinței pe timpul rece. Un alt vampir energetic este boilerul electric care deține o cotă de aproximativ 14 – 15% din consumul de energie. De asemenea, mașina de spălat rufe consumă între 10 și 12% din totalul unei facturi la electricitate.

Recomandări pentru a face economie la factură

În aceste condiții, pentru a economisi la factura de energie electrică, experții fac o serie de recomandări. Una dintre ele vizează scoaterea din priză a echipamentelor mari consumatoare, atunci când nu sunt folosite.

De aemenea, becurile trebuie stinse atunci când utilizarea lor nu este necesară, iar lumina naturală este suficientă. Becurile clasice cu filament, chiar dacă sunt mai ieftine, trebuie înlocuite cu cele moderne bazate pe tehnologia LED.

Pentru românii care plănuiesc să-și cumpere noi echipamente electrocasnice se recomandă să le aleagă pe cele dintr-o clasă cu nivel de eficiență energetică ridicat. Aceste clase au fost introduse la nivelul Uniunii Europene și sunt grupate după cum urmează; A+; A++ și A+++. Cele mai economice sunt cele din clasa A +++.