Vameşul de la Aeroport prins în timp ce lua mită 500 de euro, rămâne fără avere. Deşi a încercat în acte să arate sărac lipit, iar toată averea este pe numele rudelor, tribunalul Timiş a admis, în premieră naţională cererea formulată de DNA privind declanşarea procedurii de confiscare extinsă a averii lui Ion Chincea.
"Nelu Motor", după cum este cunoscut Chincea între apropiaţi şi colegi de serviciu a avut grijă să treacă pe numele soţiei toate bunurile cumpărate. Aşa se face că cele trei terenuri, între care unul intravilan în Timişoara, dar şi cele două vile, una din Timişoara şi alta din Reşiţa, sunt pe numele nevestei. Singurele bunuri care nu sunt trecute pe numele soţiei lui Chincea sunt maşinile, un VW Polo cumpărat în 2001 şi un Mercedes luat acum 4 ani. El riscă totuşi să rămână fără ele, dacă oamenii legii vor dovedi că acestea au fost obşinute folosind mita.
Tribunalul Timiş a admis solicitarea DNA de declanşare aprocedurilor de confiscare extinsă a averii în cazul vameşul Ion Chincea, zis "Nelu Motor", după ce acesta şi-a recunoscut acuzaţiile de luare de mită în formă continuată. În conformitate cu legea, pentru confiscare se iau în considerare toate veniturile şi bunurile care ar fi putut fi obţinute în mod ilicit de vameş în ultimii cinci ani. Exact care sunt acestea se va vedea pe 5 octombrie, când a fost stabilit primul termen de judecată, potrivit judecătorului Lavinia Biriş, de la Tribunalul Timiş. Potrivit articolului 118 din Codul Penal la solicitarea de confiscare extinsă a averii "se ţine seama şi de valoarea bunurilor transferate de către persoana condamnată sau de un terţ unui membru de familie, persoanelor cu care persoana condamnată a stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi ori dintre părinţi şi copii". În iulie, inspectorul vamal în cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara - Biroul Vamal Aeroport Timişoara a fost arestat preventiv, după ce a fost prins luând mită de la reprezentantul unei societăţi, pentru a efectua cu operativitate controlul vamal al unor mărfuri. Procurorii DNA au stabilit că în perioada iunie - iulie 2012, Ion Chincea, în calitatea sa de inspector vamal a pretins, în două rânduri, suma totală de 500 euro, de la un denunţător, reprezentant al unei societăţi comerciale, în scopul de a-şi îndeplini cu operativitate atribuţiunile de serviciu privind controlul vamal al unor mărfuri (telefoane mobile) importate de societate şi, prin urmare, pentru a asigura reprezentantului societăţii posibilitatea de valorificare rapidă, a acestora, pe piaţa internă.