Vama Veche, sufocată de turiști

Aglomerație mare în Vama Veche, unde mii de turiști au ales să își petreacă minivacanța de Rusalii. Forfotă mare este și la punctul de trecere frontieră pentru că mii de turiști români au ales stațiunile bulgărești pentru a se relaxa în weekendul prelungit.

Că sunt la Vama Veche sau în Bulgaria, turiștii români aleargă după un petic de nisip și o rază de soare. Trecerea către Bulgaria, prin Vama Veche, se face pe două benzi de mers și, din cauza fluxului mare de turişti, numărul benzilor a fost suplimentat cu una de pe sensul de  iesire din ţară. De asemenea, a fost necesară chemarea altor agenţi ai Poliţiei de Frontieră pentru ca tranzitul către Bulgaria să se desfăşoare cursiv."Am stat o jumătate de oră,  mergem la Dâlboca, avem programare la masă și nu cred că ajungem”, spune o turistă. Iar un bărbat vesel spune că  “mergem la Balchick,  sunt prețuri mai bune ca la noi, pentru trei zile a plătit 400 de lei / 2camere cu mic dejun".

Ieftin petrec și românii care au ales Vama Veche drept destinație pentru vacanță. Satul din sudul litoralului are doar 2500 de locuri de cazare însă pe plajă sunt cel puțin de trei ori mai multi turisți, dovadă ca stau prin 2 Mai și în alte localități, dar vin la plajă, aici. “Acum, de Rusalii, am plătit mai puțin. De 1 Mai am dat vreo 4 milioane pe 3 nopți și acum, 220 pe patru nopți. Mult mai rentabil”, spune o tânără din Ploiești. Dar cea mai ieftină cazare este direct pe plajă. “Stăm la cort, pe plajă, gratis. E convenabil, în 4-5 zile nu vom cheltui mai  mult de 300 de lei, potrivit unei turiste din București.Chiar lângă plajă sunt însă și hoteluri de 4 stele, grad de confort imposibil până acum câțțva ani la Vama Veche.

Deși sezonul de îmbăiere a început, conform legii, pe 1 iunie, marii absenți, de pe Litoral, ai acestei minivacanțe sunt chiar salvamarii. Cu mici excepții, în mai toate  stațiunile, turiștii au remarcat absența lor. Potrivit legislației, salvamarii ar trebui să fie la datorie. Ministrul Turismulu, Mircea Titus Dobre, spune, însă, că lucrurile sunt in ordine. “E primul an în care s-a bugetat din timp această activitate față de anii trecuți în care de fapt se uita să se dea bani. Dar cred ca primul pas s-a făcut. Așa încât autoritățile locale de pe litoral pot să facă achiziția pentru serviciul de salvamar", spune Mircea Dobre.