Vama Veche și 2 Mai, racordate la rețeaua de gaze prin modificarea legii

Primăria comunei Limanu, care are în componență și satele 2 Mai și Vama Veche, va fi racordată la rețeaua de gaze, după aproape trei ani de când autoritățile locale au bătut drumul Capitalei pentru obținerea aprobărilor. Abia după ce guvernul a înțeles că trebuie schimbată legislația, printr-o Ordonanță de Urgență care are doar trei rânduri, s-a putut organiza licitația pentru desemnarea constructorului.

Au început, astăzi, lucrările la proiectul “Înființare distribuție gaze naturale în comuna Limanu cu satele Limanu, 2 Mai și Vama Veche, județul Constanța”. Este o lucrare care va avea 45 kilometri de rețea de gaz, care va conecta 1800 de gospodării, inclusiv Șantierul Naval Mangalia-2 Mai. Investiția este de 5,7 milioane de lei, din care 65% este asigurată de constructor și 35% de către primăria Limanu, printr-un credit accesat la CEC Bank, plătibil în 10 ani. “Rețeaua de gaze este foarte importantă pentru turism. Tot ce înseamnă 2 Mai, Vama Veche au nevoie de conectare la gaze. Îi va ajuta mult pe operatorii din turism, pentru bucătăriile pensiunilor, restaurantelor, pentru unitățile de cazare, dar, în principal este foarte importantă pentru locuitori, pentru confortul lor”, spune primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu.

Reprezentantul concesionarului și constructorului investiției, Cătălin Anghel, estimează că lucrările, deși au termen de predare în 36 de luni, vor fi finalizate în cel mult 18 luni. Este, de fapt, un proiect realizat doar cu fonduri locale în colaborare cu constructorul care este și concesionar și operator, ulterior, al rețelei de gaze, cu un profit reglementat de 6,9%. “Eu am accesat un credit de 2,5 milioane de lei, dar sunt multe localități care vor dori să se conecteze și, la posibilitățile financiare ale unor comune, este foarte greu să poți să plătești o asemenea sumă fără ajutorul Ministerului Dezvoltării, fără un PNDL pe gaze”, explică primarul Daniel Georgescu, făcând referire și la primăria Albești, condusă de un primar PNL.

Chiar și fără bani de la guvern, demersurile pentru realizarea rețelei de gaze de la Limanu au fost “o nebunie” din cauza hățișului legislativ și a blocajului de la nivelul Ministerului Energiei. “Nu a fost ușor, pentru că ne omoară birocrația. Erau două legi care se băteau cap în cap”, admite senatorul PSD de Constanța, Nicolae Moga. “Legea 100 se bătea cap în cap cu legea 123 și, din 2016, Ministerul Energiei refuza organizarea licitațiilor. Deci am fost prima primărie la nivel național căreia i s-a organizat licitație prin deblocarea unei legi care încălca o altă lege”, afirmă primarul Daniel Georgescu.

El este primar PSD, iar în demersurile sale a fost ajutat de senatorul PSD Nicolae Moga, de președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, dar și de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici care, printr-o Ordonanța de Urgență, de numai trei rânduri, a deblocat situația. Din acest moment, pentru toate primăriile din țară, care au asemenea proiecte, procedurile vor fi urgentate. Senatorul Nicolae Moga susține că demersurile sale nu au culoare politică pentru că “eu i-am bârâit pe cei de la Transgaz să reproiectăm alimentarea cu gaz a tuturor localităților din județul Constanța, iar cu ce facem azi la Limanu, închidem, fără Tuzla, toată partea de litoral cu alimentare cu gaz”.