Valeriu Stoica:"Chiuariu trebuie sa-si dea demisia obligatoriu!"

In timp ce ministrul justitiei se balbaie penibil, Valeriu Stoica ii cere sa paraseasca guvernul.

Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, sustine ca el personal nu a stiut ce contine scrisoarea prin care s-a cerut Comisei Europene (CE) sa elimine mai multe paragrafe din raportul de tara, inclusiv cel in care se aduceau laude Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

„Nu am avut cunostinta de continutul documentului inainte de a fi transmis la Comisia Europeana”, a spus ieri Chiuariu intr-o declaratie de presa care a durat cateva minute si in timpul careia a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor.

Ministrul se contrazice

Cu toate acestea, el a afirmat ca scrisoarea respectiva a fost intocmita chiar de expertii institutiei pe care o conduce, ca raspuns la o solicitare a oficialilor de la Bruxelles. „Comisia Europeana a solicitat punctul de vedere al Ministerului Justitiei (MJ) asupra corectitudinii informatiilor din proiectul de raport.

Documentul aparut in presa reprezinta raspunsul expertilor Ministerului Justitiei la solicitarea Comisiei”, a precizat Chiuariu. Ministrul a refuzat sa dea insa detalii in legatura cu acesti „experti” si nici nu a explicat de ce nu a stiut, in calitate de ministru al justitiei, in ce consta corespondenta dintre minister si Comisia Europeana pe marginea unei chestiuni de maxima importanta, cum este raportul postaderare.

Un minut mai tarziu, Chiuariu si-a insusit totusi scrisoarea trimisa la Bruxelles, spunand ca aceasta contine „informatii corecte si exprimate public in timpul mandatului” sau de ministru.

Chiuariu balbaie jumatati de adevar

El nu a negat veridicitatea acestui document, publicat ieri in paginile EVZ, insa a sustinut, contrar a ceea ce scrie negru pe alb in scrisoare, ca „sunt neadevarate informatiile potrivit carora Ministerul Justitiei a solicitat eliminarea paragrafelor care contineau referiri pozitive la activitatea DNA”.

A dat chiar si un exemplu in acest sens, citind cu voce tare un paragraf din raportul CE in care era laudata capacitatea DNA de a ancheta cu impartialitate cazuri de coruptie la nivel inalt.

„Ministerul Justitiei, asa cum se poate observa si in document, nu a avut nicio obiectie referitoare la aceasta fraza”, a adaugat Chiuariu. In acelasi document se poate observa insa ca Ministerul Justitiei a avut totusi obiectii fata de un alt paragraf al raportului postaderare care continea alte aprecieri pozitive la adresa DNA, legate de ritmul in care procurorii anticoruptie isi desfasoara anchetele.

Ministrul justitiei nu a dat niciun fel de explicatii cu privire la mentionarea acestui pasaj in documentul trimis Comisiei Europene cu solicitarea de a fi sters din varianta finala a raportului.

Circuit:

Trebuia sa treaca pe la ministru

EVZ a solicitat ieri Ministerului Justitiei (MJ) lamuriri cu privire la modul in care sunt intocmite si transmise Comisiei Europene documentele de acest tip. Pana la inchiderea editiei, nu am primit niciun raspuns. Cateva explicatii ne-au fost date insa de Laura Stefan, fostul director al Directiei de prevenire a criminalitatii si a coruptiei din MJ.

„Orice observatie sau comentariu legat de lupta anticoruptie era formulat de directia pe care o conduceam eu. Documentele care se intocmeau treceau mai intai pe la cabinetul ministrului, si de aici se trimiteau mai departe la Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti. Nu cred ca ministrul nu a cunoscut textul scrisorii  asa cum sustine, mai ales ca era vorba despre raportul postaderare. In plus, comentariile care se fac in acea scrisoare nu sunt simple observatii tehnice, ci au o tenta politica destul de clara. Mi-e greu sa cred ca un simplu angajat al ministerului ar fi putut sa faca astfel de afirmatii”, a declarat Laura Stefan.

Comisia Europeana nu a cerut parerea Romaniei cu privire la concluzii

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a confirmat, ieri, ca guvernul de la Bucuresti a transmis la Bruxelles mai multe comentarii legate de modul in care se reflecta acti-vitatea DNA in raportul postaderare privind activitatea justitiei in Romania.

„Comisia Europeana a verificat cu Romania si Bulgaria rapoartele, pentru greseli factuale, dar nu pentru a face observatii si comentarii. Daca au existat inadvertente factuale, ele trebuiau corectate. Dar niciun guvern nu poate sa comenteze si sa faca observatii asupra unui raport independent facut de Comisia Europeana si nici asupra concluziilor acestuia”, a declarat Mark Gray, citat de agentia NewsIn.

Pe de alta parte, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma, a apreciat ca raportul Comisiei Europene constituie o atentionare serioasa a executivului si a politicienilor din Romania. „Poti avea o Agentie de Integritate, legislatie introdusa in parlament, dar daca nu exista o implementare puternica, rezultatele vor fi inexistente”, a apreciat Wiersma, citat de Deutsche Welle.

Mai mult, Graham Watson, liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European, sustine: „Este important ca in Romania clasa politica sa se concentreze mai putin pe controversele politice si mai mult pe combaterea coruptiei la nivel inalt”.

Politicienii romani il taxeaza dur pe Chiuariu

Majoritatea partidelor politice dezaproba ferm gestul ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, de a solicita Comisiei Europene stergerea anumitor pasaje din raport. Chiar si colegii de partid ai lui Chiuariu au preferat sa pastreze o anumita rezerva fata de acest incident.

Mircea Geoana, presedinte PSD: „Asa ceva nu se face in politica europeana, unde lobby-ul este permis, dar nu atat de brutal si de primitiv cum o face domnul Chiuariu. Am inteles ca a avut o chestiune olografa. Daca este adevarat si este scrisul Domniei Sale si a recunoscut - cu biletele acestea stiti cum este traseul - este in mod cert o stangacie de incepator”.

Victor Ponta, vicepresedinte PSD: „Aceasta este menirea lui Chiuariu: sa rezolve niste dosare, niste probleme ale prietenilor politici”. Ludovic Orban, vicepresedinte PNL: „Nu stiu prea multe despre scrisoare. Stiu ca trebuia sa treaca pe la ministrul justitiei ca sa ajunga la comisarul Frattini”.

Relu Fenechiu, deputat PNL (mentorul  politic al lui Chiuariu): „Nu comentez”.

Comentarii

UE ne-a primit prea devreme Rapoartele Comisiei Europene despre situatia justitiei din Romania si Bulgaria au generat comentarii in presa din Germania si Marea Britanie, unde analistii se intreaba daca nu cumva celor doua tari li s-a permis sa adere prea devreme.

Potrivit cotidianului german „Suddeutsche Zeitung”, perspectiva aderarii la UE exercita „o putere magica” care stimuleaza reforma, dar aceasta „se stinge imediat dupa aderare. „ „Pana acum, regula a fost: odata membru UE, pentru totdeauna membru UE. Ar fi mai bine daca cineva le-ar putea arata statelor membre iesirea, in cazul in care nu respecta regulile.”

Ziarul britanic „Financial Times” (FT) se arata mai pesimist: „Adevarul stanjenitor este ca UE a stiut de la bun inceput ca Romania si Bulgaria nu vor fi pregatite sa adere in 2007”. FT considera ca atitudinea „lasa” a oficialilor UE submineaza fortele reformatoare din ambele state, submineaza viitoarele extinderi si „priveaza poporul roman si bulgar de avantajele aderarii”. (Andi Manciu)