Valeriu Stoica: "O alianţă PDL-PNL ar putea câştiga alegerile împotriva PSD"

Valeriu Stoica: "O alianţă PDL-PNL ar putea câştiga alegerile împotriva PSD"

INTERVIURILE "2+1". Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica face un apel la refacerea Alianţei D.A., avertizând PNL că PSD nu urmăreşte decât dezbinarea dreptei. "Iliescu spune clar că PSD trebuie să împiedice unitatea dreptei. Întrebarea mea este: ce va face PSD după ce, cu ajutorul PNL (...), va reuşi să învingă PDL?", se întreabă, retoric, Stoica, într-un interviu acordat "Evenimentului zilei".

El le aminteşte liberalilor că Băsescu va fi şef al statului şi în 2012, aşa că ar fi "important să aibă o formulă de comunicare cu preşedintele". Fostul lider al PNL este critic cu executivul, despre care spune că a aplicat "lent şi contradictoriu" măsurile de austeritate şi afirmă că Boc îşi va reface credibilitatea doar dacă va reuşi să performeze. Mircea Marian: Discuţia despre modernizarea PDL a dispărut aproape complet. Valeriu Stoica: Cred că este chestiunea esenţială care trebuie să preocupe partidul până la congres. Dacă suntem lucizi nu putem să nu constatăm că, sub aspect electoral, credibilitatea PDL a scăzut semnificativ. E anormal? Nu! Orice partid se uzează la guvernare, chiar şi într-o perioadă de creştere economică. PSD şi PNL au guvernat în perioade de creştere economică şi tot s-au uzat.

Ioana Lupea: PNL şi-a terminat mandatul cu un plus electoral. E de discutat. Există însă şi condiţiile speciale în care guvernează PDL. Când eşti obligat să iei măsuri de austeritate impuse de criză este firesc să nu te bucuri de mare simpatie electorală. Iar dacă aceste măsuri de austeritate sunt aplicate lent, uneori contradictoriu, riscul scăderii credibilităţii este şi mai mare.

M.M.: Spuneţi că măsurile de austeritatate chiar au fost aplicate lent şi contradictoriu? Da, dar până la urmă PDL le-a aplicat. Fapt care trezeşte din partea unor categorii electorale o reacţie de respingere. Iar faptul că au fost lente şi contradictorii a trezit din partea altor categorii electorale o reacţie de respingere. Sunt şi cauze care ţin chiar de PDL. Între creşterea electorală şi dezvoltarea instituţională a partidului nu a fost un raport direct proporţional. Altfel spus, creşterea electorală a fost slujită foarte bine de echipele de campanie, sub acest aspect PDL s-a comportat ca o maşină de campanie foarte bună. Nu a avut însă răgazul să creeze structurile interne care să-i permită să aibă o politică bună de resurse umane, să promoveze oameni competenţi şi oneşti pentru faza de guvernare.

În momentul în care a ajuns la guvernare şi mai ales când a ajuns partidul dominant la guvernare nu a reuşit să acopere toate structurile guvernamentale, de la vârf până la nivelurile inferioare, cu oameni şi competenţi, şi oneşti, şi credibil. E momentul să facem ceva. Problema este: e capabil PDL să se relanseze? Se apropie un congres, cel târziu în primăvara anului viitor, şi se va pune problema unui nou leadership.

I.L.: Inclusiv un nou preşedinte? Totul e posibil. Şi această variantă poate fi discutată. Nu ştiu dacă Emil Boc va candida, nu ştiu dacă îl va contesta sau nu cineva. Eu nu mă refer la persoane, mă refer la variantele de relansare ale PDL care, în final, evident că vor însemna şi persoane. Cred că sunt două scenarii. Un scenariu este al competiţiei interne. Asta înseamnă moţiuni alternative şi presupune, înainte de congres şi la congres, o confruntare serioasă. O asemenea variantă are avantajul că ar putea să determine un grad mare de profunzime a procesului de transformare instituţională a PDL.

I.L.: În acest moment, văd o competiţie între organizaţiile locale pentru resurse. Această competiţie, care e într-un fel firească, se va transforma, în apropierea congresului, într-o competiţie pentru leadershipul partidului. Bătălia pentru resurse care are loc acum ar putea să influenţeze într-o oarecare măsură chiar modul în care se vor aşeza liniile de forţă ale competiţiei în perspectiva congresului. Are şi un dezavantaj mare: într-o competiţie unii câştigă, alţii pierd. Există riscuri de convulsii. Asta va face ca ulterior câştigătorii să nu poată să mobilizeze toate resursele partidului.

I.L.: Şi asta înainte de alegeri. Da şi asta creează o vulnerabilitate. Dar dacă formula instituţională este una foarte bună poţi să obţii rezultate care să ducă la relansarea partidului. Există însă şi o a doua variantă, negociată. Toată lumea stă la masă, se propune modelul de dezvoltare instituţională, îl agreăm, după care trebuie agreat leadershipul capabil să ducă la bun sfârşit acest model instituţional. Important este ca marea majoritate a partidului să se ralieze în jurul acestei formule. Avantajul este că înlătură convulsiile. Dezavantajul este că presupune compromisuri şi compromisurile riscă să afecteze gradul de profunzime al transformării instituţionale.

M.M.: Opţiunea cea mai bună? Indiferent care va fi formula promovată de partid eu voi pleda pentru o transformare instituţională cât mai profundă.

I.L.: Şi dacă nu se va produce? Nu putem exclude ipoteza. Dacă nu vom reuşi să transformăm instituţional PDL, şansa relansării în perspectiva viitoarelor alegeri, locale, parlamentare, prezidenţiale, va fi minimă.

I.L.: Dar dacă vor spune "noi am avut o maşină electorală foarte bună, băgăm cărbuni şi merge". Nu mai este suficient să bagi cărbuni în maşina electorală. Trebuie să ai şi un drum deschis, iar drumul ăsta depinde de electorat. PDL o să vină la următoarele alegeri cu bagajul unei guvernări foarte dure. Cred că e nevoie de un alt tip de discurs, e nevoie de o echipă credibilă şi când spun credibilă mă gândesc la două tipuri de credibilitate.

Leadershipul pe care îl va avea PDL în urma viitorului congres trebuie să combine oameni cu credibilitate internă, cu oameni care au credibilitate externă. Oamenii care au performat în campanii electorale, în organizarea partidului au o mare credibilitate internă. Ei sunt utili partidului, nu trebuie să-i abandonăm. Dar nu înseamnă că ei au şi mare credibilitate externă.

M.M.: Credibilitate externă? Capacitatea de a convinge alegătorii să te voteze. Care sunt cei care au credibilitate externă, o să vedem pe baza unor măsurări sociologice făcute de oameni competenţi şi oneşti. Când vorbim de credibilitate pe leadershipul PDL, trebuie să vedem credibilitatea nu într-o circumscripţie, ci la nivel naţional. Această măsurare sociologică va fi instrumentul corect, cinstit, care ne va spune cum stăm sub aspectul credibilităţii externe.

M.M.: Ce înseamnă reconstrucţie instituţională a partidului? Trei lucruri. Un leadership care îmbinând cele două elemente, credibilitate internă şi externă, să convingă alegătorii că e o transformare reală în partid. În al doilea rând figuri noi şi figuri vechi, dar să fie credibile. Avem nevoie de o nouă politică de resurse umane care să ne permită nu numai să câştigăm campanii electorale - e foarte bine să avem oameni care se priceap la campanii electorale - dar care să ne permită, odată ce am câştigat campaniile, să guvernăm ţara într-un mod eficient în interesul cetăţeanului. Şi în al treilea rând, ne trebuie o foarte bună structură de comunicare.

UNIFICAREA DREPTEI

"N-are interes candidatul PNL să fie susţinut de PDL în turul doi al prezidenţialelor?"

M.M.: Aţi dori să rămâneţi la guvernare şi după 2012. Cu cine? PDL este foarte izolat. E o realitate. Trebuie să vedem de ce şi putem găsi multe explicaţii care ţin de PDL. Dar este şi o altă explicaţie: de 20 de ani, PSD are ca obiectiv strategic major în politica sa să creeze breşe în interiorul dreptei. Şi a reuşit din 1990 până în 2004, iar din 2006 a reuşit din nou.

Recent, Ion Iliescu a dat o declaraţie elocventă. Declaraţia sa are două elemente foarte importante, o să revin asupra celui de-al doilea. Primul este legat de împiedicarea refacerii dreptei. Iliescu spune clar că PSD trebuie să împiedice unitatea dreptei. Întrebarea mea este următoarea: ce va face PSD după ce, cu ajutorul PNL, tovarăşul de drum, va reuşi să învingă PDL.

M.M.: Îi va da deoparte pe liberali şi va guverna singur. Liberalii înţeleg acest lucru? Ion Iliescu a spus-o foarte clar. Victor Ponta a transmis mesaje în acelaşi sens. Dacă lucrurile stau aşa, atunci cum explicaţi această încăpăţânare a liderilor PNL de a continua să colaboreze cu PSD. Când cineva spune: vezi că este o capcană în faţa ta, şi tu totuşi intri direct în ea, la baza unei asemenea atitudini nu poate fi decât un element iraţional.

I.L.: Resentimentul faţă de Traian Băsescu. În primul rând faţă de Traian Băsescu, dar nu cred că doar faţă de el. Acest comportament iraţional e determinat de resentimente care există între anumiţi lideri din PNL şi din PDL. De-a lungul timpului, justificat sau nejustificat, s-au creat astfel de resentimente care îmbracă forma unei incompatibilităţi absolute. Dar acum să revin la Traian Băsescu. Mai este pentru liderii PNL un obstacol în ce priveşte evoluţia lor viitoare? Nu.

M.M.: Dar în 2012 tot Traian Băsescu face guvernul. Este un motiv ca PNL să gândească strategic şi să negocieze cu PDL. În ce mă priveşte, susţin cu toată fermitatea că trebuie să găsim o cale de dialog.

M.M.: Dar PDL-ul ce-ar face ca să arate: iată, vrem să ne apropiem şi să depăşim dificultăţile? Ce ne-a cerut PNL? Ne-a cerut să nu mai avem anumiţi lideri. Se agăţa de Boc - care e prim-ministru în continuare -, de Blaga, Videanu şi Berceanu. Iată, cei trei nu mai sunt în guvern. Dacă persoanele sunt obstacole unităţii dreptei, atunci înseamnă că acele persoane care nu pot să coabiteze într-o formulă unită să se dea la o parte şi să-i lase pe ceilalţi, care pot să trăiască împreună.

I.L.: PDL nu are condiţii? PDL nu a pus condiţii legate de persoane şi din acest punct de vedere comportamentul liderilor PDL e raţional. Am încercat să găsim o formulă bazată pe programe comune şi nu pe simpatii şi antipatii personale. Revin la declaraţia lui Ion Iliescu. El spune: liberalii sunt duşmanul nostru ideologic.

E limpede că alianţa cu PNL e conjuncturală. Nu poţi să stai împreună când unul spune "vrem reducerea cotei unice", iar altul spune "vrem cotă progresivă". PSD e gata să facă un mic compromis pentru scurt timp până câştigă puterea, după care sunt sigur că îşi va pune în aplicare politica sau în orice caz va da la o parte PNL-ul.

I.L.: Asta nu e clar. Este clar că se va debarasa rapid de PNL. Şi dacă lucurile stau aşa, este necesar să găsim o formulă de dialog între PDL şi PNL. Dreapta ar putea să guverneze în România şi după 2012, sunt convins că o alianţă PDL-PNL ar putea câştiga alegerile împotriva PSD. PSD ca jucător politic era în 2004 la pământ. El a fost ridicat, resuscitat prin conduita PNL. E momentul ca liderii PNL să se trezească, să lase la o parte antipatiile, atitudinile de inamiciţie şi să găsească resurse de dialog.

Dar mai era o chestiune în declaraţia lui Iliescu, nu ştiu dacă aţi urmărit- o cu atenţie. Iliescu spune aşa: dreapta câştigă şi cei care pierd sunt muncitorii. Un discurs de secol 19. De două secole economia demonstrează că prosperitatea depinde de modul în care se structurează în formule suple capitalul şi munca, întreprinderea şi salariaţii. Dacă ăsta este secretul economiei capitaliste, reiterezi teorii depăşite de mult? Iliescu asta face, înseamnă că asta face PSD. Iar PNL creditează un asemenea discurs? E de neînţeles.

M.M.: Va fi capabil PNL să accepte o alianţă cu PDL atâta vreme cât Traian Băsescu este la putere? Dacă PNL îşi proiectează politica pentru 2012 şi 2014 trebuie să înţeleagă foarte bine, pe de o parte, că în 2014 Băsescu nu mai e candidat, iar în 2012 va fi încă preşedintele României şi deci important este să aibă o formulă de comunicare cu preşedintele.

M.M.: Va susţine PDL candidatul PNL la preşedinţie în 2014? Întotdeauna am spus că e posibilă competiţia în turul întâi pentru prezidenţiale, chiar între două partide ale dreptei, deşi nu ar fi bine să fie aşa. Important e ca unul dintre ei să intre în turul doi şi apoi toată dreapta să se reunească în jurul lui. N-are interes un candidat al PNL să fie susţinut de PDL? Şi invers, dacă intră candidatul PDL, nu este normal ca dreapta să se alieze în jurul lui?

I.L.: PNL poate să spună: am mai făcut asta odată în 2004 şi am avut o experienţă proastă. Întotdeauna voi susţine o formulă raţională de cooperare pe partea dreaptă, cum a fost Alianţa D.A. O formulă poate fi găsită şi în continuare. Şi dacă este nevoie de mai multe garanţii pentru o asemenea formulă de unificare, ele să fie date şi de unii, şi de alţii.

"PSD e gata să facă un compromis până câştigă puterea după care sunt sigur că va da la o parte PNL-ul." VALERIU STOICA, vicepreşedinte PDL

ŞANSĂ

Dacă guvernul Boc nu performează, relansarea PDL va fi foarte dificilă

I.L.: Dacă în 2011 guvernarea va fi ca în 2010, cu lentori şi contradictorie. indiferent de ce se va întâmpla în PDL, partidul nu mai poate creşte mult. Credeţi că ar fi nevoie şi de o schimbare de guvern? Aveţi dreptate. Nu spun că este nevoie de o schimbare de guvern, spun că, dacă nu performăm la guvernare, atunci relansarea partidului va fi foarte dificilă. Presupun însă că, indiferent că e vorba despre acest guvern sau de altul, în cei aproape doi ani până la alegerile locale şi parlamentare, vom reuşi să performăm la guvernare.

I.L.: Mi se pare imposibil ca Emil Boc să recupereze încrederea oamenilor. Revin cu întrebarea: e necesară şi o schimbare de guvern, inclusiv schimbarea premierului? Cunosc oameni politici care păreau să nu mai aibă nicio şansă şi care au demonstrat în mod spectaculos. Nu văd de ce nu i-aş da şi lui Emil Boc această şansă. Pentru el şi pentru întregul guvern este foarte important să performeze în perioada următoare. Dacă performează, eu sunt convins că îşi vor putea reface credibilitatea. Dacă nu, există şi varianta de care vorbiţi. Dar pentru mine nu această chestiune este esenţială, ci relansarea partidului şi reconstrucţia instituţională. Fără îndoială că performanţa va influenţa acest proces intern din PDL.

"Dacă PNL îşi proiectează politica pentru 2012 şi 2014 trebuie să înţeleagă foarte bine că în 2014 Băsescu nu mai e candidat, iar în 2012 va fi încă preşedintele României şi deci important este să aibă o formulă de comunicare cu preşedintele." VALERIU STOICA, vicepreşedinte PDL

CE SPUNE DESPRE

Ne puteți urmări și pe Google News