Valeria Răcilă van Groningen: trebuie să încurajăm copiii să facă sport

LECŢIA DE ECOLOGIE. Fosta campioană olimpică la canotaj, Valeria Răcilă van Groningen, a pornit maratonul acum doi ani, după ce participase la mai multe maratoane organizate de Silviu Dumitrescu.

Acesta şi-a amintit cum, acum câţiva ani, după ce alergase la un maraton, întinsă pe iarbă, obosită, Valeria i-a spus că trebuie să organizeze un maraton în centrul oraşului care să pună România pe harta internaţională. Ideea a prins contur în 2008 şi a crescut. Anul acesta participă 1.000 de sportivi străini din 17 ţări, alături de 4.000 de români.

Evz.ro a stat de vorbă cu preşedintele Asociaţiei Bucharest Running Club, Valeria Răcilă van Groningen, despre importanţa sportului şi promovarea Capitalei prin acest eveniment. Evz: Ce înseamnă pentru Bucureşti un astfel de eveniment? Valeria Răcilă van Groningen: Noi cred că prin acest eveniment promovăm Bucureştiul. Peste tot sunt numai lucruri negative despre Capitală. Am dori ca mai mulţi oameni să iasă în stradă să încurajeze aceşti atleţi.

Pentru Bucureşti mai înseamnă şi creştere economică pentru că vin foarte mulţi sportivi străini care vor sta la hotel aici; deci practic participăm şi noi un pic la creşterea economiei. Şi am încercat să educăm un pic populaţia din Bucureşti care nu are suficientă cultură a sportului de masă, să devenim şi noi o capitală europeană din acest punct de vedere.

Cum se raportează românii la sport? Eu mă bucur că din ce în ce mai mulţi oameni se gândesc la un mod de viaţă mai sănătos şi din ce în ce mai mulţi aleargă în parcuri. Eu când am venit în România în 1993, chiar strigau copiii după noi "1,2,3" sau "de ce alergaţi" sau alergau cu noi. Dar acum din ce în ce mai mulţi tineri aleargă şi este îmbucurător pentru noi, mai ales că avem din ce în ce mai mulţi români înscrişi.

Cum le-a schimbat criza priorităţile românilor faţă de sport? Din în ce în ce mai mulţi se gândesc la un mod de viaţă sănătos şi la ce mănâncă. Şi sperăm să aibă alte îndeletniciri românii noştri, mai plăcute. Să alrge în aer liber, să facă plimbări, nu neapărat grătare.

Ce înseamnă maratonul, dincolo de sport? Susţine două cauze sociale, cele ale ViitorPlus şi Hospice Casa Speranţei. Banii strânşi vor merge pentru împădurirea unei zone care este foarte săracă din Călăraşi şi pentru susţinerea bolnavilor de cancer. Pentru cauza Hospice vor veni foarte mulţi alergători din străinătate. Pentru mine este foarte important ca cei mici să înceapă să facă sport. De aceea avem o probă pentru copii şi una în jurul Casei Poporului pentru cei care nu sunt foarte antrenaţi.

Trebuie să încurajăm copiii să facă mai mult sport pentru că în şcoli nu se mai face educaţie fizică aşa cum făceam noi pe vremuri şi eu cred că sportul e foarte important, iar copiii ar trebui să înceapă chiar de la grădiniţă. Poate copiii care merg acum vor fi campionii de mai târziu, vor îndrăgi sportul.

De asemenea, vreau să încurajez mamele să gătească, să nu le dea mâncare fast food sau sucuri pentru că, pentru o creştere armonioasă, ai nevoie de mâncare sănătoasă. Sportul şi ecologia, mână-n mână Cu ajutorul maratonului, cel mai popular program al organizaţiei ViitorPlus -Adoptă un Copac! - a crescut ca notorietate. Astfel, au fost strânse fonduri pentru aducerea la maturitate a 230 copaci, ceea ce înseamnă că au fost plantaţi 3.000 de puieţi, pe care asociaţia îi îngrijeşte timp de cinci ani, până se prind coroanele în pădurice. Pentru ViitorPlus, maratonul este o oportunitate de a-şi răspândi mesajul educaţional privind starea pădurilor din România şi lucrurile pe care trebuie să le facă fiecare dintre noi, pentru a proteja natura, după cum explică Gabriela Ţicu de la asociaţie. "De asemenea, am colectat peste 1.200 kg deseuri de hârtie pe care le-am reciclat, iar fondurile din valorificarea acestora au direcţionate tot către "Adopta un copac!", mai spune aceasta. Şi la ediţia din acest an a maratonului se va putea aduce hârtia de reciclat, la containerul instalat special pentru asta în Piaţa Constituţiei. "Sportul şi ecologia se leagă în mod natural. Nu putem avea "mens sana in corpore sano" fără să avem şi "mundus sanus". Un om sănătos nu are sens într-o lume bolnavă. La ce bun, şi cum am putea să ne bucuram de o sănătate de fier într-un mediu natural în agonie?", completează Mircea Ilie, vicepreşedinte al ViitorPlus. În fiecare vineri, evz.ro vă oferă o lecţie de ecologie.