O decizie luată de CCR a stârnit discuții explozive în spațiul public din România.
Mai multe personaje politice au acuzat Curtea Constituțională a României (CCR) că stă în spatele creșterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus, din cauza deciziei controversate. Valer Dorneanu, președintele CCR, i-a dat o replică premierului Ludovic Orban, dar și lui Emil Boc, fost prim-ministru și lui Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
„Din partea domnului prim-ministru m-am obișnuit cu tot felul de metafore prin care el și membrii Guvernului vor să abată atenția populației și să ducă vinovația pentru ceea ce se întâmplă greu în această țară cu coronavirusul pe CCR.
Mărturisesc că mă miră intervenția domnului fost premier Boc, domnul membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei. Printre altele, am lucrat și la un text care se referea la ordonanța de urgență și la faptul că prin ordonanță de urgență nu poți să afectezi drepturile și libertățile fundamentale”, a spus Dorneanu la Antena 3.
El a mai afirmat că CCR nu a interferat cu măsurile de carantinare. „Eu am mai avut intervenții și am mai spus: Curtea Constituțională nu a intrat în polemică cu privire la justificarea măsurilor sanitare, de internare, de carantinare. Am spus de la început că toate aceste măsuri, care vizează restrângerea libertăților, afectarea unor drepturi fundamentale, nu pot fi luate decât prin lege.
L-aș invita pe domnul prim-ministru să recitească art. 53 din Constituție, 115, alin. 6. Problema noastră este ca orice asemenea măsură să fie legată într-un cadru constituțional.”
„CCR a decis că o persoană care este infectată cu COVID-19 poate să circule liberă, fără niciun fel de măsură de restricție, lipsind autoritățile de posibilitatea de a lua astfel de măsuri, care sunt adoptate în toate țările europene. Curtea nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor.
Vă readuc aminte că între starea de urgență și starea de alertă a anulat toate amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi. Recomandarea mea, rugămintea mea personală către toți cetățenii este să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale”, afirmase Orban la Digi 24.
„Sunt inadmisibile asemenea afirmații. Eu nu vreau să folosesc alte calificative. Dar apropo de Europa, îl rog să vadă în multe dintre recomandările Comisiei de la Veneția cum trebuie luate asemenea măsuri.
Doar într-un cadru constituțional și cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. Îl rog să se uite prin deciziile celei mai vestite curți constituționale din Europa, care a criticat acele măsuri care nu țineau seama de drepturile și îndatoririle fundamentale”, a reacționat Dorneanu, care a mai afirmat:
„Eu aproape că nu pot concepe cum un prim-ministru, care e responsabil de tot ce se întâmplă în țara asta și de punerea în aplicare a politicii interne, în acord cu programul de guvernare aprobat de Parlament, să poată spună așa ceva”