Valentin Calafeteanu: "În Uruguay ne-am pregătit în parc"
- Adam Popescu
- 26 noiembrie 2010, 16:30
EXCLUSIV EVZ. Românii nu uită ce-au păţit la Montevideo şi le promit răzbunare adversarilor din barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial.
A mai rămas o zi până la meciul România - Uruguay, manşa-retur a barajului pentru accederea la Cupa Mondială de rugby de anul viitor. După 21-21 la Montevideo, acum două săptămâni, "stejarii" pornesc favoriţi în disputa cu sud-americanii, care va fi mâine, de la ora 17.00 (GSP TV), pe stadionul "Arcul de Triumf".
"Mai avem puţin. Trebuie să tragem de noi, să batem Uruguayul, ca să mergem la Mondiale", ne-a spus Valentin Calafeteanu, mijlocaş la grămadă în naţionala noastră. România şi Uruguay se bat pentru ultimul loc la Cupa Mondială din Noua Zeelandă. Toată lumea rugbyului va sta cu ochii pe Bucureşti sâmbătă. Pentru a da greutate evenimentului, Federaţia Internaţională de Rugby aduce azi la Bucureşti trofeul "Webb Ellis", cel care este decernat campioanei mondiale.
EVZ: Valentin, de când sunteţi în cantonament? Valentin Calafeteanu: De aproape trei săptămâni (oftează!). Mai e un pic. Trebuie să tragem de noi şi să ne calificăm. Ne dorim al naibii de mult această calificare. E în joc viitorul rug byului românesc. Meciul de sâmbătă e cel mai important meci al naţionalei României din ultimii ani. E o presiune extraordinară, dar trebuie să scăpăm de ea la ora meciului. Avem nevoie de această calificare.
Cum arată adversarul? Uruguay este o echipă tare, care îşi joacă şansa. Adversarii au stat mai mult în cantonament, pentru că nu au competiţii interne şi doar aşa puteau organiza jocuri. Este important că nu avem de recuperat niciun jucător după primul meci. Nu avem acest stres. Puteam învinge la Montevideo, dar, în repriza a doua, jocul nu ne-a mai mers.
Aţi avut parte de şicane în tur. Aşa e. De la bagaje, până la terenul de antrenament. Am ajuns fără bagaje, autocarul venea mereu cu întârziere atunci când mergeam la antrenamente, terenul nu era teren, astfel că am fost nevoiţi să ne pregătim în parc. Cam asta am păţit acolo. Puţină lume ştie prin ce am trecut. Noi am hotărât să nu vorbim despre toate acestea, ca să nu se găsească cineva care să spună: "Ăştia caută acum scuze!".
Merită toate sacrificiile făcute? Până acum au meritat. Până la ultimul. Am trecut peste toate perioadele negre, cu accidentări, şi iată-mă aici, la un pas de o nouă Cupă Mondială. Pentru mine ar fi a treia, după cea de la juniori, din Africa de Sud, şi cea de-acum trei ani. La rugby, factorul material contează mai puţin. Nu e de neglijat, dar nu este pe primul plan.
"E o presiune extraordinară, dar trebuie să scăpăm de ea la ora meciului. Avem nevoie de această calificare.", VALENTIN CALAFETEANU, rugbyst naţionala României
PERMISIE
"Stejarii" au avut liber ieri după-amiază
Naţionala de rugby a României e în cantonament de mai multe săptămâni, iar băieţii lui Romeo Gonti neac par la capătul puterilor. Din acest motiv, stafful tehnic al naţionalei le-a dat ieri liber "stejarilor", imediat după antrenamentul de dimineaţă de la Ciolpani. Bucureştenii au dat o fugă pe-acasă, în timp ce restul s-a organizat în grupuri mici şi s-a plimbat prin Capitală.
Federaţia Română de Rugby le-a promis rugbiştilor o primă de 2.000 de euro de căciulă, în eventualitatea calificării la Cupa Mondială de anul viitor. E una dintre cele mai mari prime din istoria naţionalei. Pentru meciul de mâine nu mai sunt bilete, iar la "Arcul de Triumf" urmează să se monteze încă o peluză!
RĂSFĂŢ Tricolorii, oaspeţi de seamă la Ciolpani
Ca de obicei în ultima vreme, cantonamentul naţionalei de rugby a României s-a desfăşurat la Izvorani, la baza COR. Ca să nu bată drumul până la "Arcul de Triumf", "stejarii" au găsit un teren de antrenament la Ciolpani. Micuţa bază sportivă aparţine echipei de fotbal Olimpia Ciolpani, din campionatul judeţean.
"E o onoare pentru noi ca naţionala de rugby să se antreneze aici", ne-a mărturisit Mihai, care alături de Viorel şi Dan, ultimul fiind căpitanul echipei Olimpia Ciolpani, se ocupă de "stejari". În vestiarul echipei de fotbal sunt două rânduri de echipament. Unul "alb-albastru", altul - "roş-alb". "Pentru că majoritatea e dinamovistă, am decis să schimbăm culorile", spune, râzând, Mihai, care la meciurile echipei e responsabil şi cu grătarul.