Pe data de 10 septembrie a avut loc o nouă ediție a podcastului „Esențial” difuzat pe canalul „HAI România”. Invitatul de astăzi a fost Valentin Anghel, fondatorul AVBS Broker de Credite. Împreună cu moderatorul și redactorul-șef al Revistei Capital, Sorin Andreiana, cei doi au discutat pe marginea unor subiecte diverse, legate de acest domeniu.
În cadrul podcastului a fost adus în atenția publicului un aspect important, și anume educația financiară. În acest sens, Valentin Anghel a împărtășit opinia sa, afirmând faptul că România are un minus la acest capitol.
Nivelul scăzut al educației financiare în România
„ Eu consider că nivelul educației financiare în România este foarte scăzut. Adică este mai jos de 38%. Chiar și dintre acești 38% care au zis că înțeleg ce înseamnă această educație financiară, eu cred că nu s-au uitat în zona în care trebuie. Haide să mergem în zona de la țară și să întrebăm pe cineva ce înseamnă educație financiară. Educația financiară eu cred că este la un nivel extrem de scăzut.
În prezent, cred că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Sau poate ne batem cu Bulgaria pe același loc.
În școlile private se face educație financiară. Am văzut destul de multe dintre școlile private, încep chiar de la clasele mici, a doua, a treia, să facă aceste cursuri de educație financiară. Sigur, este o bază. De acolo putem pleca. Copiii trebuie să învețe de la vârste fragede ce înseamnă banii. Cum se pot economisii, de ce este bine să economisești, ce înseamnă o investiție. Românii înțeleg de foarte multe ori că o investiție înseamnă cumpărarea unei mașini. Aceea nu este o investiție. Sau se discută despre a investi în criptomonede.”
Educație financiară începe de acasă și continuă în școli
Tot la capitolul educație financiară, Valentin Anghel a oferit și câteva soluții pe care le consideră relevante. „În primul rând, trebuie să ne educăm copiii. Dacă știm, putem să o facem și acasă. Dar trebuie să-i educăm și în școli. Sistemul trebuie gândit de așa natură astfel încât, odată ce educația este o bază de care nu putem să ne lipsim, trebuie să existe și această educație financiară. Și fiecare dintre noi, individual, facem podcast, discutăm despre educație financiară. Eu fac astfel de podcasturi și o să fac din ce în ce mai des. Ba chiar și prin prisma unei fundații.
Am înființat o fundație acum câțiva ani de zile. Prin prisma acestei fundații o să fac gratuit informări despre educația financiară. În curând o să apară și un site pe care o să pun tot felul de materiale, atât video cât și scrise.”
Ediția integrală a podcastului „Esențial” poate fi urmărită AICI.