Valea Argesului, atractie de weekend

In fiecare saptamana, pensiunile de trei si patru margarete sunt aproape pline de turisti, majoritatea veniti din Bucuresti.

La sfarsit de saptamana, cateva mii de turisti bucuresteni se refugiaza pentru cateva zile de liniste pe Valea Argesului, din Muntii Fagaras. Rasfirate intr-un peisaj salbatic, mai putin atins de febra turismului de pe Valea Prahovei, sute de pensiuni isi imbie clientii cu oferte care mai de care mai interesante.

Preturile pentru o noapte de cazare intr-o camera cu doua paturi variaza de la 70 de lei, la o pensiune de doua margarete, pana la 240 de lei, la patru margarete.  

„Dupa ce au venit prima data, se intorc”

Cati Urluescu are o pensiune clasificata cu patru margarete in localitatea argeseana Oesti, chiar la intrare pe Valea Argesului. De Sarbatori, cele zece camere ale pensiunii au fost pline ochi de turisti, mare parte dintre ei veniti din Bucuresti si de la Brasov. Dar nu duce lipsa de clienti nici in aceasta perioada, majoritatea fiind interesati sa-si petreaca weekendul in zona.

„Ne cauta pe net si fac rezervari. Dupa ce au venit prima data, se intorc constant. Turistii vin acum in special la sfarsit de saptamana, dar avem camere ocupate si in timpul saptamanii. Mai ales pentru tot felul de petreceri. Avem chiar in februarie un botez al unei persoane din Brasov”, povesteste proprietara pensiunii aflate la 50 de kilometri de Pitesti.

Nu exista partie de schi

Numarul pensiunilor creste si mai mult in zona dinspre Transfagarasan. Spre exemplu, localitatea Corbeni se poate lauda cu 50 de pensiuni si alte 10 in constructie. „Lumea a vazut ca vin turisti aici si ca e rost sa castige un ban din asta. Tinerii plecati la munca in strainatate trimit bani acasa, iar parintii lor construiesc pensiuni”, explica Daniel Dincuta, primarul localitatii.

25 de pensiuni la Piscul Negru

Pensiunea lui Mihai Dinescu, din Corbeni, are 12 camere cu 24 de locuri de cazare. De Sarbatori si la sfarsit de saptamana, cu greu mai gasesti un loc liber. „Vin bucuresteni la noi mai mult, ca peste tot, de altfel. Stau doua zile, se odihnesc, se plimba si mananca bine, mai ales mancaruri traditionale. Ne mai intreaba de terenuri de sport, ca ar mai juca un fotbal, ceva, pentru ca partie de schi nu este”, marturiseste Mihai Dinescu.

Tot pe Valea Argesului, la cota 1200, oraselul Piscul Negru le ofera turistilor posibilitatea de a alege intre 25 de pensiuni si hoteluri. „La mine este deschis tot timpul anului si am clienti din toata tara. Bineinteles, mai multi vin din Capitala, dar si din Valcea sau din Dambovita. Le place peisajul, dar le-ar placea mai mult o partie de schi. Pe munte nu se incumeta sa urce, ca e pericol de avalanse. Dar e frumos, e zapada, se plimba, se dau cu sania”, spune Gabi Velcescu, proprietarul uneia dintre pensiunile de la Piscul Negru.

De altfel, la 10 kilometri de Piscul Negru, in zona Cumpana, exista un proiect de amenajare a unei partii de schi, insa lucrarile s-au impotmolit din cauza birocratiei. Si mai sus, spre Balea, pensiunile si-au facut aparitia. La sfarsitul anului trecut, la paraul Capra a fost reamenajata o pensiune.

OFERTA

Cazare cu mic dejun inclus

In ceea ce priveste cazarea, turistii pot opta fie pentru pensiuni de trei sau patru margarete, fie pentru cele care nu au intrat inca in acest sistem de clasificare. O noapte intr-o pensiune neclasificata din Piscul Negru ajunge la 40 de lei de persoana, iar masa de pranz costa in jur de 30 de lei. La o pensiune de trei margarete, o camera cu doua paturi poate fi inchiriata cu 70 de lei. In schimb, cei care opteaza pentru patru margarete trebuie sa plateasca 240 de lei pentru o camera dubla, dar au si micul dejun inclus.