Prețurile asigurărilor auto obligatorii vor crește, în unele cazuri fiind vorba de majorări foarte importante.
Contravaloarea RCAului va crește „ușor și constant”, cu scumpiri mai accentuate pentru categoriile sociale implicate în mai multe accidente, a declarat, pentru EVZ, Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR).
Acesta spune că asigurătorii fac analize tot mai detaliate pentru a identifica situațiile cu daunalitate crescută și apoi majorează prețurile pe acel segment. Așa s-a întâmplat în cazul tinerilor sub 30 de ani, pentru care costul RCA a crescut cu sume cuprinse între 50 și câteva sute de lei, spun reprezentanții brokerului de asigurare RCA Ieftin.
Deoarece tinerii sunt mai predispuși la accidente, RCA pentru autoturismul unui șofer de 27 de ani din București poate costa de până la patru ori mai mult decât cel al unui conducător auto de 50 de ani. Reprezentanții Euroins România spun că au adaptat tarifele la rezultatele statistice ale anilor trecuți. „Pentru unele segmente de clienți tarifele au rămas neschimbate, dar pentru altele am adoptat tarife mai mari”, ne-a declarat Mihnea Tobescu, director general Euroins Romania.
Soluții „ingenioase”
De exemplu, asigurarea obligatorie pentru un Volkswagen Golf, cu motor de 1.9 Diesel, 105 CP, din București, are un preț mediu de circa 3.009 lei pentru un tânăr de 26 de ani, comparativ cu 899 lei pentru un șofer de 52 de ani. Ce e de făcut? Alina V., 45 de ani, a găsit soluția unui RCA ieftin pentru autoturismul pe care vrea să-l cumpere fiul ei: „Cumpăr mașina pe numele meu și închei eu asigurarea. Legea îi permite să circule chiar dacă nu este proprietarul mașinii, atâta timp cât are carnet de șofer”. Însă, în eventualitatea unui accident, părintele va suporta un preț mai mare pentru RCA pentru toate autoturismele pe care le deține.
Condiții mai dure
Dacă nu se ia în calcul doar segmentul tinerilor, se poate spune că, în medie, prețul asigurărilor auto obligatorii a urcat foarte puțin, afirmă oficialii UNSICAR. Scumpiri ușoare ar putea apărea și anul viitor. Autoritatea de Supraveghere Financiară a impus condiții mai dure de solvabilitate și lichiditate pentru jucătorii din domeniu, dar și o cotizație mai mare la Fondul de Garantare a Asiguraților.
În plus, unii asigurători spun că vor să elimine pierderile pe care le au pe anumite segmente ale RCA. Urmează analize complexe și „putem anticipa faptul că vor exista anumite segmente, cel mai târziu începând cu anul viitor, unde tarifele vor fi majorate”, ne-au declarat reprezentanții Allianz-Țiriac.
Cel mai bun raport calitate-preț
1. Cel mai ieftin RCA nu este obligatoriu și cel mai bun. Unii asigurători au probleme cu plata daunelor.
2. Documentează-te despre companiile de asigurare la care vrei să închei polița: dacă firma nu acoperă integral daunele pe care leai provocat, păgubitul te poate da în judecată pentru recuperarea diferenței de bani pe care nu a plătit-o compania.
3. Dacă circuli în alte țări din UE, caută o companie de asigurări care emite polițe valabile și în statul respectiv.
4. Când soliciți oferte de la mai multe companii, verifică să fie scrise corect datele. CNP-ul, CUI-ul, orașul de reședință, marca mașinii pot reduce la jumătate sau dimpotrivă pot tripla prima de asigurare.
5. Urmărește ofertele brokerilor de asigurare. Unii renunță la o parte din bonusul de la asigurători pentru a atrage noi clienți.