Val de infecții respiratorii și digestive la sfârșit de primăvară!

Virozele s-au înmulțit în ultimul timp, depășind situația din aceeași perioadă a anului trecut. Medicii se confruntă și cu un număr mare de infecții gastrointestinale, ce explodează la începutul sezonului cald.

Deși gripa pare să se fi stins, numărul infecțiilor respiratorii e în creștere continuă. Față de aceeași perioadă a anului trecut, săptămâna trecută s-au înregistrat cu aproape 30% mai multe cazuri (peste 50.000), anunță experții Centrului pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile.

Medicii confirmă tendința, pe care o pun și pe seama schimbărilor climatice. „Am avut ceva mai multe cazuri de infecții respiratorii, cu tot tacâmul: dureri de cap, febră moderată, tuse, secreții nazale, dureri musculare etc. Ce-i drept, sunt mai rare decât în sezonul rece. Sunt circulații microbiene ce pot avea legătură și cu schimbările de temperatură”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

Pericolul din Arabia Saudită

Simptomele unei viroze durează între două și zece zile și se tratează prin repaus, aspirină/ pa ra ceta mol, aport de lichide și vitamina C. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția și asupra pericolului de infecții respiratorii severe asociate cu un nou coronavirus. Recent, au fost două cazuri în Olanda, membri din aceeași familie, care fuseseră în călătorie în Arabia Saudită. În toată lumea, au fost 614 cazuri, dintre care 181 soldate cu decese, iar OMR recomandă continuarea supravegherii.

Boala mâinilor nespălate

O altă problemă „de sezon” sunt infecțiile gastrointestinale, care, de asemenea, s-au înmulțit în ultima perioadă.

„Am avut deja câteva cazuri, e normal pentru această perioadă caldă. Sunt simptomele obișnuite ale unei viroze, combinate cu cele digestive-greață, vărsături, crampe, diaree. Recomand o igienă corectă a mâinilor și a alimentelor, păstrarea lor la frigider imediat după ce sunt gătite: germenii se pot înmulți în câteva ore”, adaugă medicul Ciubotaru.

Cele mai multe infecții gastrointestinale se ameliorează după câteva zile și se vindecă fără tratament. Apa și băuturile care conțin sodiu, potasiu și alte substanțe nutritive sunt cele mai indicate.

Gripa pandemică a ucis mai mult decât în 2013

Gripa a ucis de la începutul sezonului 34 de români, mai mulți decât anul trecut, când s-au înregistrat 28 de decese. Cele mai multe decese (25) au fost cauzate de virusul A/H1N1, responsabil de pandemia din 2009. Cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în Constanța (116), București (97), Iași (55) și Mureș (26). Față de aceeași perioadă a anului trecut însă, numărul cazurilor este de 1,5 ori mai mic, arată statisticile Centrului pentru Prevenirea și Control Bolilor Transmisibile.