Un val de telefoane primite de la escroci a fost înregistrat, sâmbătă, la Suceava. Șase pensionari din au reușit să evite țepe de zile mari după ce au fost abordați, în aceeași zi, de falși avocați. Prin metoda déjà știută, „Accidentul”, bătrânii au fost ademeniți, mai întâi, de persoane care imitau vocile rudelor.
Pe parcursul zile de sâmbătă a fost înregistrat un număr record de apeluri la 112 care reclamau escrocherii prin metoda „Accidentul”. Șase pensionari au sesizat Poliția că au primit apeluri de la diferite persoane care s-au dat drept rudele lor și că au comis sau au suferit un accident iar așa ziși avocați cereau câte 5000 de euro casă le „resolve cazul”. Din fericire, bătrânii și-au dat seama, la timp, despre escrocherie și au evitat, astfel, țepele care însumau circa 150.000 de euro.
Prima sesizare la 112 a fost înregistrată la ora 10.30, de Poliţia Municipiului Suceava. O femeie de 62 de ani a reclamat că, în jurul orei 10.00, a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană, ce părea a fi fiica sa care i-a spus faptul că a fost implicată într-un accident rutier pe raza municipiului Iaşi. „Vocea” i-a cerut 20.000 lei pentru a scăpa de problem și, pentru a fi mai convingătoare, i-a dat la telefon un bărbat care spunea că e avocatul ei. Femeia i-a spus falsului avocat că are doar suma de 17.000 lei. „Avocatul” i-a spus că este suficientă suma de 17.000 lei, urmând să încheie un contract. Ulterior, femeii i s-a părut suspect limbajul folosit de „fiică” și şi-a dat seama că este victima unei tentative de înșelăciune, fapt pentru care a închis telefonul și a anunțat poliția. Tot la ora 10.30, prin aceeași metodă, un sucevean, de 63 de ani, a sesizat, la 112, că escrocii au încercat să îl păcălească și pe el. Un fals avocat s-au aflat la capătul firului telefonului fix, la ora 10.00 care i-a spus omului că trebuie să plătească 20.000 lei pentru a o apăra pe „fiica lui”. Suceveanul a cerut-o pe fiica lui la telefon iar o voce feminină i-a răspuns plângând. Când a întrebat-o cum o chemaă, escrocul n-a nimerit numele și omul a închis telefonul. La fel s-a întâmplat și cu o pensionară de 70 de ani care a fost apelată de escroci la ora 12.30: fiica ei ar fi accidentat grav un pieton. Când i-a întrebat cum îi cheamă, indivizii nu au spus numele iar bătrâna le-a îbnchis telefonul și a sunat la 112. O femeie de 66 de ani, tot din Suceava, a reclamat același mod de operare, la ora 11.26. Fusese sunată de „fiică” și de falsul avocat la ora 10.30. Bătrâna a spus că are în casă doar banii din pensie, vreo 1200 de lei, alți 7500 fiind în bancă. Banca fiind închisă sâmbăta, escrocii au întrebat-o dacă are obiecte din aur în casă. Până la urmă, femeia a sesizat că este ceva în neregulă cu vocea apelantului și a închis telefonul.
Un alt sucevean, de 51 de ani, a fost sunat la miezul nopții de o escroacă care a zis că e sora lui și un fals avocat a încercat să îl convingă că trebuie să dea 5000 de euro pentru a plăti spitalizarea unei presupse victime peste care a dat cu mașina. Bărbatul s-a prins că poate fi la mijloc o escrtocherie și i-a întrebat pe șantajiști care e ziua lui de naștere. Nu au știut să răspundă și au închis. O astfel de tentativă a fost înregistrată și în localitatea Marginea unde, la 18.30, escrocii au încercat să scoată 5000 de euro de la o femeie de 68 de ani. Soțul femeii, mai hotărât, a luat receptorul și a cerut detalii despre familie iar escrocii au închis telefonul.
În toate cazurile s-au întocmit dosare penale privind tentative la infracţiunea de „înşelăciune”.
Polițiștii IPJ Suceava atrag atenția că metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru eliberarea rudei din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic). Victimele acestui tip de infracţiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoţională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier. Victimele sunt îndemnate să depună diferite sume de bani la societăţi de curierat, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite cei trimiși de escroci. Înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite. Trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.